Bloem en Blad Corona ‘Blue Velvet’ winnaar Jan Goemans Freesia Trophy 2020

  ‘Blue Velvet’ winnaar Jan Goemans Freesia Trophy 2020

  0

  De enkelbloemige blauwe freesia ‘Blue Velvet’ van Penning Freesia uit Honselersdijk heeft de Jan Goemans Freesia Trophy 2020 gewonnen. Deze trofee wordt al sinds 1977 jaarlijks uitgereikt en is bestemd voor het meest veelbelovende nieuwe freesiaras.

  Het ras ‘Blue Velvet’ kenmerkt zich volgens het juryrapport door een zeer hoge productie (470 takken per 100 knollen) van kwalitatief goede hoofd- en zijtakken, een fraaie donkere kleur en een uitstekende houdbaarheid op de vaas. Het ras is dit voorjaar voor het eerst aangevoerd op veiling FloraHolland en zal in dit najaar door meer freesiakwekers worden aangeplant. Van de veertien ingezonden rassen eindigden naast het winnende ras nog twee nieuwe rassen van Penning Freesia in de top-4: de dubbelbloemige helderrode ‘Fuego’ en de dubbelbloemige witte ‘Starlight’.

  Sinds 1977 worden jaarlijks alle genomineerde rassen opgeplant op een praktijkbedrijf en beoordeeld door een comité van freesia-experts. Naast deze opplanting worden de rassen ook tijdens de Open Dagen van de veredelingsbedrijven beoordeeld. Dit jaar konden de beoordelingen nog net voor de corona-crisis worden afgerond.

  Prijsuitreiking op bedrijf van winnaar

  Vanwege de corona-crisis kon de trofee niet zoals gebruikelijk worden uitgereikt tijdens de vakavond op de Keukenhof. Na overleg is besloten om de prijs uit te reiken op het bedrijf van de winnaar, waarbij alleen vertegenwoordigers van de drie veredelingsbedrijven en de keurmeesters aanwezig waren. In een corona-proof setting, waarin alle aanwezigen anderhalve meter afstand konden houden, werd het winnende ras bekend gemaakt en de trofee uitgereikt.

  De enkelbloemige blauwe freesia ‘Blue Velvet’ van Penning Freesia uit Honselersdijk (foto: Penning Freesia)

   

  Hans Neefjes
  Hoofdredacteur Hans Neefjes is sinds december 1999 werkzaam bij het Vakblad voor de Bloemisterij.

  Reageer op dit artikel

  avatar