Boekenschrijver houdt pleidooi voor populieren

  Op GrootGroenPlus is een nieuw boek gepresenteerd over populieren en toepassingen van deze boomsoort.

  Het boek heet eenvoudigweg ’De Populier’ en de auteur, Wim Huijser, presenteerde het donderdag op de vakbeurs.

  Huijser hield tegelijkertijd een pleidooi voor meer toepassingen van populieren. „Er zijn helaas vooroordelen over populieren, dat er bijvoorbeeld alleen maar brandnetels en kleefkruid onder groeien. Maar de ecologische betekenis is veel interessanter dan men denkt.”

  Als bedreiging voor populieren noemde Huijser een ontwikkeling in stedelijk omgeving. „Doordat takken kunnen uitwaaien, kiest men steeds meer voor essen en iepen.”

  Kansen voor peppelhout

  De auteur schetste kansen voor populieren. „Staatsbosbeheer spant zich in voor meer Nederlands bos en de toepassing van Hollands Hout. Peppelhout leent zich juist voor allerlei toepassingen, in de bouw, in de meubelindustrie.”

  Het zou volgens Huijser goed zijn als Nederland meer populieren gaat aanplanten, en ook verwerken voor houttoepassingen. „Nu gaan de mooiste en dikste populieren op schepen naar China, omdat ze daar wel te verwerken zijn en hier niet. Nederlands hout verwerken in China, dat zou toch niet hoeven.”

  Huijser publiceerde eerder, samen met natuurgeluidenspecialist Henk Meeuwsen, het boek ’Het ruisen van de populieren’. Hier zit een cd bij met populierengeluiden, bedoeld als ode aan de boomsoort.

  Symposium over populieren

  Vrijdag 27 oktober vindt bij Bomencentrum Nederland een symposium plaats over hetzelfde boekthema, getiteld ’De populier in nieuw perspectief’. Het duurt van 13.30 tot 17.00 uur.

  Foto: Arno Engels

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties