Boktorsporen gevonden in Pistoia

Op boomkwekerijen in Pistoia blijken afgelopen oktober sporen te zijn gevonden van de Oost-Aziatische boktor.

De fytosanitaire dienst van Toscane ontdekte de symptomen tijdens een routine-inspectie in het Italiaanse boomkwekerijcentrum. Het waren boorgaten en zaagsel aan de basis van aangetaste bomen en struiken, maar volwassen boktorren werden niet gevonden.

Het is niet bekend of er larven van Anoplophora chinensis zijn gevonden. Bij de uitbraak in Boskoop jaren geleden was immers een larve gevonden.

In totaal 166 bomen en struiken waren in Pistoia aangetast, op vier boomkwekerijen, maar ook in enkele particuliere tuinen: op totaal ruim 1 ha. Het gaat vooral om Acer (109 planten), Carpinus (28) en daarnaast Corylus (6), Fagus (6), Lagerstroemia indica (7), Malus (1), Platanus (1) en Salix (1). Met name Acer palmatum is favoriet bij A. chinensis.

’Bron niet te achterhalen’

Volgens de Toscaanse fytodienst kon de bron van de uitbraak niet achterhaald worden. Het zou niet gerelateerd zijn aan andere boktoruitbraken in Italië. Volgens de Europese fytodienst EPPO is A. chinensis tot op heden op verschillende locaties in Lombardije ontdekt, drie keer in Toscane (de eerste twee keer in Prato), en een keer in Lazio.

Volgens EU-regels zijn alle waardplanten in een straal van 100 m rondom aangetaste planten inmiddels vernietigd. Er is een bufferzone afgebakend, op 2 km van het centrum van Pistoia, maar het is niet bekend hoeveel (export)bedrijven in die zone liggen.

Het blauwe omcirkelde gebied is de bufferzone.

De Toscaanse fytodienst voert sinds de uitbraak voortdurend inspecties uit en neemt monsters van verdachte symptomen. Mede daardoor zijn de sporen van de boktor in Pistoia waarschijnlijk uit te roeien, aldus de dienst.

Ingezoomd: in de rode delen zijn in oktober aangetaste bomen en struiken gevonden.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties