Tuin en Landschap nieuws Bomen op Gardenista zijn duizenden euro’s waard

Bomen op Gardenista zijn duizenden euro’s waard

0

Gaat u een dezer dagen naar Gardenista? Let dan op de bordjes die aan de bomen op het landgoed hangen. Larenstein-studenten hebben met i-Tree inzichtelijk gemaakt hoeveel de bomen waard zijn. Die waarde loopt tot in de duizenden euro’s.

I-tree Gardenista Van Hall Larenstein


Twintig bomen
Nog tot en met zondag 19 mei vindt bij Kasteel Ophemert het nieuwe tuinevenement Gardenista plaats. Op het landgoed hebben studenten van hogeschool Van Hall Larenstein  van twintig bomen berekend wat ze waard zijn. Dit deden zij door middel van het i-Tree-concept. Aan de hand van de kroonoppervlakte hebben zij berekend hoeveel de bomen jaarlijks aan fijnstof en water afvangen en CO2 vastleggen en wat dit concreet waard is in euro’s.

Zo heeft de beuk op bovenstaande foto een kroonoppervlakte van 1.275 m2. Dit betekent dat hij jaarlijks 3,8 m3 water afvangt, 46 kg CO2 vastlegt en 1.430 kg fijnstof afvangt. Daarmee is hij meer dan tienduizend euro waard:

I-tree Gardenista Van Hall Larenstein

Zo zijn nog negentien bomen door de studenten in kaart gebracht. Dit deden zij voor een minor bomen en stedelijke omgeving.

Voor gemeenten interessant
I-tree is vooral voor gemeenten interessant. Omdat i-Tree de ecosysteemdiensten van bomen inzichtelijk maakt en de waarde van bomen uitdrukt in euro’s, levert het cruciale informatie om beleid en beheer op een objectieve en wetenschappelijke manier te onderbouwen.

 

Miranda Vrolijk
Miranda Vrolijk is vakredacteur bij Tuin en Landschap. Ze is sinds 2002 werkzaam bij Uitgeverij Hortipoint en in 2005 als vakredacteur bij Tuin en Landschap begonnen.

Reageer op dit artikel

avatar