Boom- en vaste plantenkwekers beste in terugdringen milieubelasting

Boom- en vaste plantenkwekers zijn er de afgelopen jaren het best in geslaagd de milieubelasting van gewasbescherming terug te dringen. Dat blijkt uit informatie van MPS. De sector belast met milieu bij gewasbescherming in vier jaar tijd nota bene 56% minder.

Afgelopen week maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek bekend dat de agrarische sector in 2016 opnieuw minder kilo’s werkzame stof gebruikt ten opzichte van vier jaar daarvoor. Op die cijfers is kritiek gekomen dat het geen rekening houdt met de relatieve milieubelasting. Het aantal kilo’s werkzame stof maakt immers niet duidelijk dat kwekers ook nog eens hun best doen minder belastende middelen te gebruiken; vaak ook biologische middelen.

MPS brengt nu een berekening naar buiten die op hun eigen systematiek is gebaseerd. De zogenoemde MPS-Milieubelastingindicator (MPS-Mind) brengt de relatieve milieubelasting immers wel in beeld. Aan de hand van die indicator toont MPS aan dat MPS-ABC gecertificeerde bedrijven met milieu per hectare in 2016 met 31% minder belasten ten opzichte van 2012. De boomkwekerij scoort daarbij zelfs het beste van alle sectoren met een daling van de milieubelasting van 56%. Ter vergelijking: Snijbloemen onder glas scoren -37%, de bollenteelt van tulp -20%.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties