Boomkweker en varkenshouder in de clinch

Boomkweker Jack Aerts heeft bezwaar gemaakt tegen de bouw van een varkensstal op korte afstand van zijn perceel. De kweker is bang voor schade aan zijn coniferen door het vrijkomen van ammoniak. Volgens de Raad van State is nader onderzoek nodig.

De gemeente Zundert gaf eerder al vergunning aan een varkenshouder voor uitbreiding van zijn bedrijf met een nieuwe stal. Onder andere boomkweker Aerts maakte bezwaar. De kweker is bang van schade aan zijn coniferen door het vrijkomen van ammoniak uit de varkensstal.

De raadsman van Aerts verwijst onder andere naar het rapport ’Stallucht en planten’. Hierin staat dat een minimale grens van 50 meter moet worden aangehouden tussen een stal en een coniferenkwekerij. Voor andere boomkwekerijproducten geldt een grens van 25 meter. De varkenshouder wil echter op 11 meter van de boomkweker bouwen en gemeente Zundert heeft hiervoor inmiddels een vergunning verleend.

De Raad van State heeft op 27 februari beslist dat op 50 meter sowieso mag worden gebouwd, maar als de varkenshouder op kortere afstand wil bouwen er nader onderzoek nodig is naar de effecten van ammoniakuitstoot.

Bron: BN DeStem

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties