Boomkweker wil met windmolen besparen op energiekosten


De Vlaamse boomkwekerij Vandamme Sierplanten heeft geïnvesteerd in een windmolen die 30.000 kWh per jaar levert. De wind als vijand is daarmee getransformeerd tot vriend.

„Wind is een probleem bij kwekers in onze regio. We zitten vlak aan de kust en het waait vaak. Regelmatig moeten we planten rechtzetten”, zegt kweker Dries Verstraete. Het bedrijf is er volgens hem in geslaagd de aloude vijand te transformeren in een goede vriend. Twee maanden geleden verwelkomde het bedrijf een groene energie-opwekker: een windmolen van 15m hoog die inclusief de houten wieken tot 21m reikt.

De Vlaamse kweker Dries Vertstraete heeft sinds twee maanden een windmolen op z’n kwekerij. Links leverancier van de molen Wilfried De Greef. (foto: Jerom Rozendaal)

Oppotmachine

De piekmomenten in elektriciteitsgebruik van de boomkwekerij zijn in de wintermaanden als de oppotmachine op volle toeren draait. Juist in deze maanden levert de windmolen de meeste energie. Elektrisch aangedreven voertuigen gaan aan de lader als het waait. „Net zoals particulieren het aanzetten van de wasmachine op een voordelig tijdstip plannen”, zegt Verstraete.


Wat is de terugverdientijd? En hoe zit het met subsidies?

Lees het volledige artikel in De Boomkwekerij editie 9. Heeft u een digitaal abonnement? Lees dan het complete artikel en meer via mijnboomkwekerij.nl

Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties