Boomteeltdocenten: meer studentenwerving via decanen

  Via decanen op scholen zijn wellicht meer studenten te werven voor het volgen van een boomteeltopleiding.

  Dat zei Erik van Gijtenbeek, voorzitter Landelijk Boomteeltdocentenoverleg, maandag op een bijeenkomst van boomteeltdocenten in Bleiswijk. „We zoeken decanen nog te weinig op, terwijl zij wel 30-40% van studenten beïnvloedt in de opleidingkeuze.”

  Vanuit de docenten kwamen meer suggesties naar voren om studenten te werven voor de boomkwekerij. „Als school kunnen we wel onze opleidingen verkopen, maar dat is gekleurd”, zei Peet Stolwijk van Wellantcollege in Boskoop. „Het is beter als bedrijven zeggen: wij hebben jonge mensen nodig met die opleiding.”

  Vergelijkbaar probleem techniekopleidingen

  Het is niet alleen voor boomteeltopleidingen lastig om studenten te werven. Het speelt in de hele tuinbouw, en ook in andere sectoren. „De techniek heeft een vergelijkbaar probleem”, wist Jan van Lavieren van Helicon in Geldermalsen te vertellen. „Die gaat nu on tour met een truck, om scholen te bezoeken en studenten voor techniek te werven.”

  Boomkwekerij laag ziekteverzuim

  Volgens Van Gijtenbeek is het zeker belangrijk om de huidige generatie Z, die opgroeit met internet en sociale media, online op te zoeken. Ook zou het misschien helpen om bepaalde percentages te noemen. „De boomkwekerij heeft met 2,8% een van de laagste ziekteverzuimpercentages van alle sectoren; het laagst is de horeca met 2,2%.”

  Als studenten eenmaal in de boomkwekerij werken, blijft 60% na vijf jaar nog steeds actief in de sector. „Dat is mooi. Maar we moeten er met z’n allen wel voor zorgen dat studenten bekend raken met onze sector en een opleiding ervoor gaan volgen.”

   

   

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties