Boomverzorgers en laanboomkwekers kunnen leven van de wind

Boomverzorgers en laanboomkwekers moeten gaan leven van de wind. Dat lijkt onafwendbaar, gelet op het forse bezuinigingsbeleid van veel gemeenten als het gaat om openbaar groen. Barre tijden dienen zich voor hen aan, of zij moeten vindingrijk zijn.

Op 28 oktober jongstleden zijn als gevolg van de wind door geheel Nederland heel wat forse takken omlaag gekieperd, en zijn er zelfs kapitale bomen omver geblazen. De eerste herfststorm was een duidelijk schot voor de boeg voor het door diverse gemeenten aangekondigde bezuinigingsbeleid op openbaar groen. Dit vergaand bezuinigen kan de basis vormen van roekeloos beleid. Roekeloos wordt het zeker als men van te voren is gewaarschuwd. Dat geldt dus voor de gemeentebestuurder of de verantwoordelijke ambtenaar van de afdeling Openbaar Groen die deze blog onder ogen krijgt. Iedereen uit de sector mag eventueel een kopie hiervan aangetekend naar hen opsturen. Het niet onderhouden of inspecteren van mogelijk verdachte bomen of takken, kan namelijk leiden tot aansprakelijkheid.

Al verschillende keren werden gemeenten en buren voor de rechter gedaagd voor schade die veroorzaakt werd door een omgewaaide boom of afgewaaide tak. Veelal was de inzet van een dergelijke procedure het onrechtmatig handelen van de eigenaar van de boom. Wanneer de eigenaar van de boom tekort was geschoten in zijn verhoogde zorgverplichting, was aansprakelijkheid het gevolg. Die aansprakelijkheid trad op bij het onvoldoende nemen van voorzorgsmaatregelen om omwaaien of afwaaien te voorkomen. Met name gevoelige bomen zoals hoge bomen, moeten met regelmaat geïnspecteerd en onderhouden worden om stormschade te voorkomen. Alleen als uit eerdere inspectie of waarneming was gebleken dat er geen sprake was van een verhoogd risico, kon aansprakelijkheid worden afgewend.

In geval een gemeente geen euro meer besteedt aan dergelijke inspecties, ligt het onrechtmatig nalaten op de loer. Daarvan is sprake als het gevaar van het omwaaien van een concrete boom bekend is of had kunnen zijn en ondanks deze kennis onvoldoende veiligheidsmaatregelen worden genomen. Derhalve is mijn advies aan iedere boomverzorger en laanboomkweker van elke verdachte boom of tak een foto op te sturen naar de gemeente. Een gewaarschuwd man telt immers voor twee. Doe daarbij dan een sympathieke aanbieding van uw diensten of van uw bomen.