Bos- en haagplantsoen meer omzet, containerteelt minder

Bedrijven met bos- en haagplantsoen hebben in het najaar weer meer omzet behaald dan in het najaar van 2018. De omzet van bedrijven met containerteelt is echter voor het eerst in vijf jaar gedaald.

Dat blijkt uit het nieuwste sectorrapport van Van Oers Agro. De omzet met bos- en haagplantsoen is afgelopen najaar met gemiddeld 10% gegroeid. Bij kleine bedrijven (0-15 ha) is de groei achtergebleven wat volgens Van Oers komt doordat die bedrijven als eerste uitverkocht waren. Ze konden dus geen extra omzet meer boeken.

Door de omzetgroei was er meer arbeid nodig. De arbeidskosten per hectare zijn dan ook gestegen. Middelgrote bedrijven (15-25 ha) hadden de hoogste kosten omdat die extra in plantmateriaal hadden geïnvesteerd.

De omzet met containerteelt is afgelopen najaar voor het eerst in vijf jaar gedaald. Grote bedrijven (meer dan 4 ha) lieten met 11% de grootste daling zien. Middelgrote bedrijven (2-4 ha) daalden 5% in omzet. De omzet in de export is wel licht toegenomen, volgens Van Oers omdat de Nederlandse vraag in het najaar minder is geweest.

’Schaarste bereikt hoogtepunt’

Van Oers verwacht in het voorjaar een goede vraag naar bos- en haagplantsoen. Schaarste in de markt zal dan een hoogtepunt bereiken, aldus het accountantskantoor. In de containerteelt is schaarste daarentegen afgenomen. Daardoor zijn er nu meer voorraden aanwezig. Dat kan positief uitpakken voor de omzet in het voorjaar.

Foto: Arno Engels

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties