De Boomkwekerij Bosbeheerders verwijderen massaal zieke essen

  Bosbeheerders verwijderen massaal zieke essen

  0

  Meer dan 80% van de essen in Nederlandse bossen en langs wegen is aangetast door essentaksterfte.

  Dat melden Staatsbosbeheer en de Vereniging van Bos- en Natuurterreineigenaren (VBNE) in een gezamenlijk persbericht. Ze verwachten dat hooguit 10% van alle aangeplante Fraxinus excelsior gezond blijft.

  Omdat aangetaste bomen zwak worden en makkelijker kunnen omvallen, gaan de bosbeheerders deze verwijderen. Te beginnen met zieke essen langs wegen en paden, omdat die een gevaar kunnen opleveren voor weggebruikers en wandelaars.

  De bosbeheerders willen de ontstane gaten in bossen herstellen door natuurlijke verjonging of door nieuwe aanplant. Bij dat laatste zullen ze verschillende boomsoorten toepassen, om bossen gevarieerd en toekomstbestendig te houden.

  Resistente essen kweken

  Gezonde essen blijven staan. Samen met Wageningse onderzoekers en kwekers onderzoeken de bosbeheerders of ze hiermee resistente essen kunnen kweken. Volgens hen is dat echter op korte termijn geen oplossing voor Chalara fraxinea.

  Foto: Alterra

  Arno Engels
  Arno Engels is sinds 2000 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij is opgegroeid in de sector en heeft op verschillende boomkwekerijen in binnen- en buitenland gewerkt.

  Reageer op dit artikel

  avatar