Bosplantsoen op z’n Zweeds

Tientallen miljoenen grove dennetjes en fijnsparretjes! Dat kweken ze hier. Maar je hoeft geen batterij schudlichters te verwachten om die massa’s te rooien.

Daar komt weer een loader met een dubbele lading jong bosplantsoen. Niet traditioneel gekweekt in de vollegrond, maar in pluggen en trays. De loader levert zijn lading in een grote schuur af, waarna de techniek het volledig overneemt. Het is hier binnen een wirwar aan lijnen, rollerbanen en tussenstations waar de planten een behandeling ondergaan.

Bosplantsoen met blote wortel? Dat hebben ze in Zweden nog maar weinig meer. Pluggen, pluggen en nog eens pluggen, dat is in dit Scandinavische land onderhand traditie geworden. De kwekerij waar ik nu ben, op nog geen uurtje rijden van Stockholm, produceert er tegen de 15 miljoen per jaar. Och, is dat veel? De Zweden beginnen te relativeren. Hun andere kwekerijen zijn groter. 27 miljoen, 46 miljoen. Voor het gemak rekenen de Zweden hun totaal uit. Iets van 130 miljoen grove dennetjes en fijnsparretjes!

Kom, even de productie bekijken. Het regent, maar dat geeft niks. De Zweden trekken een grote deur open van een, ja zeg, wat is dit voor iets, met enorme houten spanten, waar zowat een Jumbo in past? De hangar staat vol met mini-naaldhout. Als het klaar is voor de bosbouw komen de loaders naar binnen. Laat die schudlichters hier maar zitten.

Foto’s: Arno Engels

guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
robert nijhof
robert nijhof
2 jaren geleden

Das mooi kweken zo