Tuin en Landschap Tips Botanische kunst in Teylers Museum

  Botanische kunst in Teylers Museum

  0

  Vanaf 2 februari is in het Teylers Museum in Haarlem een tentoonstelling te zien over de botanische kunstenaars Franz en Ferdinand Bauer. De aquarellen van beide broers behoren tot de uitzonderlijkste natuurwetenschappelijke kunstwerken ooit gemaakt.

  Paeonia suffruticosa door Franz Bauer (Natural History Museum London, Kew plants box 1 nr. 2)

  Voor liefhebbers van botanische kunst is dit een uitgelezen kans om kennis te maken met deze onbekende schat aan plantkundige pracht. ’200 soorten groen, Het mooiste van Franz en Ferdinand Bauer’ is te zien tot en met 12 mei 2019.

  De tentoonstelling volgt de dynamische levens van de twee van oorsprong Oostenrijkse  broers. Ferdinand Bauer (1760-1826) reisde als botanisch kunstenaar mee met een wetenschappelijke expeditie naar het Ottomaanse Rijk en met de eerste omvaart van Australië. Hij bracht daar de natuurlijke rijkdom in beeld met behulp van een gedetailleerd nummeringssysteem waarmee hij ruim duizend kleurnuances onderscheidde.

  Koninklijke tuinen in Kew
  Zijn broer Franz (1758-1840) vestigde zich in Engeland als de eerste botanische tekenaar van de koninklijke botanische tuinen in Kew. Daar perfectioneerde hij zowel zijn artistieke als zijn botanische kwaliteiten, met als resultaat talloze tekeningen van grote schoonheid en microscopisch detail.

  De tentoonstelling laat verschillende geïllustreerde publicaties van de broers zien, gecompleteerd met hun originele aquarellen.

  Nerium oleander door Ferdinand Bauer (Sherardian Library of the Bodleian Libraries Oxford)

  Reageer op dit artikel

  avatar