BPL Pensioen moet mogelijk pensioenen korten in 2021

  De actuele dekkingsgraad van BPL Pensioen is in december flink gedaald en onder de 100% uitgekomen. Dit betekent dat het pensioenfonds voor de land- en tuinbouw pensioenen in 2021 zal moeten korten, als de resultaten niet verbeteren.

  De financiële positie van veel pensioenfondsen is in het vierde kwartaal van 2018 fors verslechterd. Door lagere rente en tegenvallende beleggingsopbrengsten is de actuele dekkingsgraad van BPL Pensioen in december gedaald tot 96,5%.

  Bij een dekkingsgraad van 100% heeft een pensioenfonds precies genoeg vermogen om aan alle huidige en toekomstige verplichtingen aan deelnemers en gepensioneerden te voldoen.

  Beleidsdekkingsgraad
  De toezichtsregels van De Nederlandsche Bank (DNB) vereisen dat dekkingsgraad twaalf maanden achtereen gemiddeld uitkomt op minimaal 104,4%. Dit is de zogenoemde beleidsdekkingsgraad.

  De beleidsdekkingsgraad van BPL Pensioen bedroeg in december 102% en ligt hiermee onder de minimaal vereiste dekkingsgraad. Als een pensioenfonds vijf achtereenvolgende jaren een beleidsdekkingsgraad heeft die steeds lager is dan 104,4%, dan moeten de pensioenen en de opbouw ervan worden verlaagd. Als de resultaten niet verbeteren, is dit voor BPL het geval in 2021.

  Hervormen
  Bestuurders van pensioenfondsen doen nu een beroep op het kabinet en de sociale partners, om het pensioenstelsel snel te hervormen. In november vorig jaar mislukten de onderhandelingen hierover. Minister Koolmees van Sociale Zaken wilde daarbij kortingen laten vervallen voor pensioenfondsen die boven de 100% dekkingsgraad staan. Dit zou bij de huidige stand van zaken voor BPL uitkomst kunnen bieden.

  Het is echter de vraag of de hervormingen, die in 2020 zouden moeten worden doorgevoerd, nog op tijd komen voor BPL Pensioen en ander pensioenfondsen die nu in de gevarenzone zitten.

  Dit artikel verder lezen?

  Uw voordelen

  • Waardevolle vakinformatie in de boomkwekerij en vaste planten
  • Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar De Boomkwekerij
  • Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke twee weken het tijdschrift De Boomkwekerij
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties