’Brexitdeal maakt voor werkwijze plantenexport weinig verschil’

Vlak voor Kerstmis kwamen het Verenigd Koninkrijk en de EU uiteindelijk toch tot een Brexitdeal. „De deal maakt voor de werkwijze van export van planten weinig verschil”, zegt Björn Kohlmann, eigenaar adviesbureau Growfirm. „Maar afspraken zijn niet in beton gegoten, over vier jaar worden deze geëvalueerd.”Er is een deal. Wat betekent dit voor de boomkwekerijsector?

„Dat maakt voor onze sector qua werkwijze voor nu niets uit. Vooraf is door het VK al aangegeven dat zij geen invoerrechten op planten (waaronder boomkwekerijproducten) zou heffen. In het geval van een no-deal val je weliswaar automatisch terug op de regelgeving van wereldhandelsorganisatie WTO – in dat geval zou sprake zijn van een invoerheffing van 8,3% –- maar het VK had al aangegeven dat het tarief op 0% zou blijven. Maar afspraken zijn niet in beton gegoten, over vier jaar worden deze geëvalueerd.”

En verder?

„Exporteurs moeten goed omschrijven onder welke condities ze planten leveren om discussie achteraf te voorkomen. Het is vooral opletten bij franco-levering waarbij je ook te maken hebt met extra kosten aan de Britse kant.”

Björn Kohlmann (foto: Wim du Mortier)

Lees in De Boomkwekerij 1 een interview met Kohlmann waarin hij ingaat op het Plantenpaspoort, e-CertNL en de douane in het VK. Dit nummer ligt 8 januari bij abonnees op de mat. Of lees het nu al in het digitale magazine van De Boomkwekerij.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties