De Boomkwekerij Xylella Britse fytodienst polst importstop vanwege Xylella

Britse fytodienst polst importstop vanwege Xylella

0

Onder Britse bedrijven wordt geïnventariseerd hoe zij aankijken tegen Xylella en quarantaine. En of het Verenigd Koninkrijk de import van de meest risicovolle planten moet verbieden.

Een manager van APHA, de Britse fytosanitaire dienst, voert de inventarisatie uit middels een vragenlijst die naar Britse kwekers, retailers en landscapers is gemaild. Lucy Carson-Taylor gebruikt de respons ook voor haar masterscriptie aan de Harpers Adams University.

De Britten krijgen ruim 30 vragen voorgeschoteld over Xylella fastidiosa, plantgezondheid, beschikbare informatie in het VK en import. Zo wordt bijvoorbeeld gevraagd of ze willen meedoen aan de systeemaanpak van plantgezondheid die de HTA heeft opgesteld.

Inkoop veranderen?

Ook wordt gevraagd of ze waardplanten importeren uit landen die nog vrij zijn van Xylella, of ze al een hoek op hun bedrijf hebben waarin ze import in quarantaine kunnen zetten, en of ze hun inkoop veranderen als Britse klanten meer naar Brits gekweekt zouden vragen.

In de inventarisatie kunnen de Britten ook aangeven waarover zij zich het meest zorgen maken in verband met Xylella: handelsbeperkingen, toegang tot import verliezen, of bijvoorbeeld mediaverhalen waardoor Britten bepaalde planten niet meer kopen.

Vorig jaar hield de LTO Vakgroep Bomen en Vaste planten ook een enquête rondom Xylella. Daaruit bleek onder andere dat 27% van alle kwekers niet weet of de buurman Xylella-waardplanten kweekt.

 

 

Reageer op dit artikel

avatar