De Boomkwekerij Markt Britse ketens willen massaal af van neonicotinoïden

Britse ketens willen massaal af van neonicotinoïden

0

Acht van de tien grootste Britse retailers willen geen tuinplanten meer verkopen waarop neonicotinoïden zijn gebruikt.

Volgens Friends of the Earth hebben de retailers dat althans gezegd tegen deze Britse milieubeweging. Deze voerde afgelopen jaar een grootschalige lobby tegen het gebruik van middelen die clothianidin, imidacloprid en thiamethoxam bevatten, nadat uit Brits onderzoek bleek dat op 70% van 29 tuinplanten van diverse retailers toch residu zat.

Uit een poll van Friends of the Earth bleek dat 78% van het Britse publiek vindt dat tuincentra en andere retailers niet meer tuinplanten zouden moeten verkopen, waarop pesticiden zijn gebruikt die schadelijk zijn voor bijen.

Daarnaast hadden meer dan 18.000 Britten, via een online-petitie, contact gezocht met Wyevale Garden Centres om neonicotinoïden in de ban te doen. De grootste Britse tuincentrumketen gaat dat volgens Friends of the Earth vanaf 2018 doen.

B&Q zet de toon met verbod

Afgelopen voorjaar kondigde de grootste bouwmarktketen B&Q, als eerste Britse retailer, aan neonicotinoïden te verbieden vanaf 2018. Bouwmarktketen Homebase heeft volgens Friends of the Earth nog niet bevestigd dit voorbeeld te zullen volgen.

Horticulture Week meldt dat andere kleinere tuincentrumketens, zoals Squire’s, Hillier en Notcutts, al in contact zijn met leveranciers ’om te verzekeren dat ze geen neonicotinoïden toepassen’.

 

Arno Engels
Arno Engels is sinds 2000 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij is opgegroeid in de sector en heeft op verschillende boomkwekerijen in binnen- en buitenland gewerkt.

Reageer op dit artikel

avatar