Britten stoppen massaal import uit Xylella-regio’s

Britse kwekers, retailers en landscapers hebben verklaard geen waardplanten in te kopen uit regio’s in Europa waar Xylella inmiddels voorkomt.

Op de site van de Horticultural Trades Association (HTA) is een lijst gezet van (boom)kwekerijen, zelfstandige tuincentra, tuincentraketens en landscapers die besloten hebben niet meer te importeren uit besmette regio’s. Bijna 50 bedrijven staan nu op de lijst; de HTA roept ook andere bedrijven op zich aan te sluiten.

Met ’regio’s’ bedoelt de HTA volgens woordvoerder Gill Ormrod geen hele landen, maar specifieke gebieden waarin reeds Xylella is uitgebroken en als zodanig door de EU zijn aangeduid.

De Britten hebben het besluit genomen na het bestuderen van de impact: wat als Xylella in hun land wordt aangetroffen. Volgens de HTA volgt de importstop op aanbevelingen van het Britse ministerie DEFRA.

Systematisch beschermen

Op de HTA National Plant Show in juni maakte de HTA bekend een systeem op te zetten tegen importdreigingen als Xylella. „Weet de bron van alles en zit overal bovenop”, zei directeur Raoul Curtis-Machin toen tegen alle Britse kwekers.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties