Britten zetten risicoregister plantgezondheid online

Het Britse landbouwministerie Defra heeft het aangekondigde risicoregister plantgezondheid gepubliceerd. Tot nu toe zijn er 668 organismen in opgenomen, maar dat aantal zal nog groeien.

Defra gaat het risicoregister namelijk maandelijks updaten. Informatie over bepaalde organismen zal dan worden bijgewerkt, en er zullen ook nieuwe organismen worden toegevoegd op basis van informatie van EPPO, de Europese fytosanitaire organisatie.

Het register is bedoeld als hulpmiddel bij het toekennen van prioriteiten: welk organisme kan dermate bedreigend zijn voor de Britse groene ruimte, dat actie is geboden – bijvoorbeeld in de vorm van importregels. Op basis van het register kunnen bestaande regels echter ook worden versoepeld of verdwijnen.

Het register is in feite een zoekmachine. Als je een naam van een boom, plant of organisme invoert, komt uitvoerige informatie naar voren over bijvoorbeeld: hoe groot is het risico en de impact op de Britse groene ruimte, via welke weg is het organisme in het Verenigd Koninkrijk geïntroduceerd, wat is de verspreiding in andere landen, en welke acties worden gedaan (of zijn voorgesteld) om introductie te voorkomen.

Volgens Defra tonen andere landen over de hele wereld belangstelling voor het Britse risicoregister. Die zouden de methodiek van risicobepaling willen overnemen.

Het register dat nu online staat, is opgesteld in de afgelopen zes maanden. Aanleiding hiervoor was de introductie en verspreiding van essentaksterfte. De schimmel die deze ziekte veroorzaakt, Chalara fraxinea, is volgens Defra het land ingekomen via import en wind.