Bruin

Het is kwart over 6 als de wekker gaat. Lekker vroeg om de morgenstond nog even mee te pakken. Voor het eerst dat ik dauw zie ’s morgens. Ik loop een rondje kwekerij en krijg zin in de dag. De planten lijken er ook weer zin in te hebben na die hitte. Als mijn koffie is ingekickt, stap ik in de auto. Kwart voor 7; brood eet ik onderweg wel.

Mijn humeur knapt steeds verder op. Ik zie dorre tuintjes met heel veel dode buxus. Ik passeer een rotonde met metershoge verdroogde rhodo’s, een hele oude Prunus die het ook moeilijk heeft, of al is overleden. Hier en daar groeit het gras in de tuinen al wel weer aan. Op andere plekken is het nog bruiner dan bij de buren. Mijn radio gaat hard en ik begin mee te zingen.

Ik rij langs een boerenerf met alleen maar verdroogde potten op het terras. Duidelijk een burgerwoning geworden met bewoners die een paar weken te lang naar de costa’s zijn geweest. Ik zing het refrein keihard mee. Mijn gaspedaal stevig ingedrukt. ’Ik ben vandaag zo vrolijk, zo vrolijk, zo vrolijk, ik ben weer reuzevrolijk, zo vrolijk was ik nooooooiiittt’.

’T is acht uur als ik op het Plantarium-terrein aankom. Er is al veel geparkeerd, maar ik sta vrij vooraan. Ik spring lachend in het treintje dat me naar de ingang brengt. Ook de lange donkere gang kan mijn humeur niet beïnvloeden; wel een echte entree trouwens, daar kan de Floraholland Trade Fair nog een puntje aan zuigen.

Bij binnenkomst krijg ik een prachtige groene badge; dan word ik tenminste herkend. En dan al dat verse groen, al dat bloeiend spul, al die visuele heesters, al dat stekmateriaal. Mijn dag kan niet meer stuk. Wat een genot om rond te lopen op Plantarium en Groen-Direkt. Heerlijk. Ik moet zelfs lachen om die appelflap van €3,75. Want hier blinkt het nieuwe goud mensen. Al dat bruin in de tuin gaat vervangen worden door groen.

En dat betekent business! Handel. De een zijn droogte brengt de ander zijn verkopen op grote hoogte! Joeperdepoep, allemaal nieuwe planten op de stoep! En er stond zat, dus meneren en mevrouwen consumenten, ik zou zeggen, planten maar! Bruin eruit, groen erin.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties