Buxus-kweker rekent op herstel natuurlijk evenwicht

De rupsen van buxusmot houden huis in particuliere tuinen. Veel media besteden deze dagen aandacht aan de schade die de rups veroorzaakt. Buxus-kwekers hopen ondertussen op een zo snel mogelijk herstel van het natuurlijk evenwicht.

Buxus-kwekers hopen dat zo snel mogelijk de natuurlijke balans wordt hersteld. Met name vogels zouden daarbij de rupsen van de buxusmot in particuliere tuinen in toom moeten houden. Jasper van der Pijl van Boomkwekerij Van Aalst en Van Waaij in Hazerswoude-Dorp gelooft hier wel in.

Tijdelijk probleem

Van der Pijl, die plantenfysiologie studeerde in Wageningen, denkt dat de problemen met de buxusmot tijdelijk van aard zijn. „Op plaatsen waar de mot al langer zit, zoals in Zuid-Duitsland, herstelt de natuur zich. Althans dat zijn de geluiden die ik hoor. Als vogels de rupsen van de buxusmot eenmaal goed weten te vinden dan kan Buxus weer gewoon worden geplant. Maar dan zijn we misschien wel twee jaar verder.”

Jasper van der Pijl vertrouwt op het ontstaan van een natuurlijk evenwicht in de strijd tegen de buxusrups. Foto: Ron Barendse

In De Boomkwekerij 10 meer reacties van kwekers op de huidige problemen rondom de buxusmot. Ook reageren de kwekers op de vraag of zij hun bakens gaan verzetten. De Boomkwekerij 10 ligt 10 mei bij abonnees op de mat.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties