Buxusmot verspreidt zich verder over Nederland

De eerste generatie larven van de Buxusmot van dit jaar hebben afgelopen maand voor overlast gezorgd in met name particuliere tuinen. Opvallend veel meldingen van schade aan planten kwam uit regio Rotterdam. Het insect is voor het eerst ten noorden van de rivieren opgedoken.

In Maassluis en Schiedam zijn Buxusplanten massaal verorberd door de larven van de mot. In sommige wijken is bijna geen onbeschadigde Buxus meer te vinden. Ilona van Gemerden, inwoner van Schiedam: „In het centrum zagen we allemaal aangevreten en bruin verkleurde planten. We hebben ons eigen planten vervolgens nog bespoten, maar helaas heeft dat niet geholpen.”

Ook in wijken van Rotterdam aan de noordkant van de stad en Bergschenhoek is de mot aangetroffen, maar minder massaal. Het is dit jaar voor het eerst dat de mot ook ten noorden van de rivieren is aangetroffen. De mot is in Nederland als eerste in Wijk bij Aalburg gesignaleerd, maar wist zijn vestigingsgebied de laatste jaren al verder uit te breiden in Zuid-Nederland.

Overgroeien of vervangen?

Hoewel de plant zich vaak wel kan herstellen, kiezen veel consumenten voor vervanging van de planten. Van Gemerden: „Wij hebben de planten eruit gehaald, want die kale bruine struiken zien er niet uit. We zijn nu aan het kijken wat we gaan planten. Ik denk dat het geen Buxus meer wordt. Ik vind Buxus echt mooie planten omdat ze jaarrond groen zijn, maar ik heb geen  zin om volgend jaar of misschien dit najaar weer met aangetaste planten te zitten.”

Zowel de gemeente Schiedam als Maassluis informeren op hun site consumenten over de aanpak van Buxusmot.  Zij wijzen consumenten op de mogelijkheid om bij verwijdering van de planten de Buxus te vervangen voor Ilex crenata.

Buxuscafé plantgezondheid

Op 7 september organiseert Vakblad De Boomkwekerij een Buxuscafé met het thema plantgezondheid, waar onder andere aandacht wordt besteed aan de Buxusmot.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties