Campagne SZW om fysieke overbelasting tegen te gaan

Uit cijfers van TNO blijkt dat bijna een half miljoen werknemers kampen met fysieke aandoeningen door het werk. Deze klachten leiden jaarlijks tot zeven miljoen verzuimdagen en een kostenpost voor werkgevers van €1,5 miljard. Daarom lanceert staatssecretaris Van ’t Wout van SZW op woensdag 28 oktober een campagne om hier aandacht voor te vragen.

Staatssecretaris Van ’t Wout trapt de campagne online af in gezelschap van arboprofessionals, experts, brancheorganisaties en werkgevers en werknemers uit sectoren waar lichamelijke overbelasting veel voorkomt.

Fysiek belastend werk

Ruim 2 op de 5 Nederlandse werknemers doet fysiek belastend werk in 2019. Denk aan zwaar tillen, veel bukken of steeds dezelfde beweging maken. Over de afgelopen jaren is dit iets afgenomen, van 43% in 2014 naar 41% in 2019. In totaal lijden 460.000 werknemers als gevolg van lichamelijk belastend werk aan een beroepsziekte aan hun rug, nek, schouder, arm, heup of knie.

Jongere werknemers (onder de 25) doen vaker fysiek belastend werk (55%) dan gemiddeld. Zij doen voornamelijk vaker werk waarbij ze regelmatig kracht moeten zetten (29%), of waarbij ze regelmatig herhalende bewegingen moeten maken (44%) (gemiddeld alle werknemers respectievelijk 20% en 32%).

TOP-strategie

De campagne zet in op de zogenoemde TOP-strategie. TOP staat voor de technische, organisatorische en persoonsgebonden maatregelen ter preventie van lichamelijke belasting. Daarbij start men met technische maatregelen om de bron van lichamelijke belasting aan te pakken, zoals het gebruik van machines en hulpmiddelen.

Vervolgens kijkt men naar organisatorische maatregelen, zoals meer afwisseling in het werk. Tot slot wordt samen met de werknemer gekeken of zijn of haar fysieke werkhouding moet worden aangepast. De campagne is onderdeel van een EU-brede campagne over lichamelijke belasting op het werk. In Nederland ligt de uitvoering hiervan bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en bij Focal Point Nederland.

Online toolbox

Naast voorlichtingsactiviteiten wordt aan werkgevers en brancheorganisaties een online toolbox met gratis hulpmiddelen en instrumenten ter beschikking gesteld. Werknemers kunnen zelf via een online test in vijf minuten in kaart brengen welke risico’s zij lopen op lichamelijke belasting, waarna ze doorverwezen worden naar voor hen relevante hulpmiddelen en adviezen. Deze test is te vinden op www.hoetopwerkjij.nl.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties