Canada laat boktorwaardplanten weer toe, en VS?

De export van boktorwaardplanten naar Canada kan weer doorgaan. Maar hoe zit het met diezelfde export naar de Verenigde Staten, aangezien de Amerikanen hierin gezamenlijk optrekken met de Canadezen?

„We wachten op dit moment nog op de publicatie van de VS”, laat Caroline Berenschot Feitel van de Nederlandse ambassade in Washington DC weten. „Hopelijk komt die publicatie er snel aan.”

De Amerikaanse autoriteiten zouden de publicatiedatum van de zogeheten final notice afstemmen met de Canadese autoriteiten. Waarom Canada de VS nu toch voor is, is niet duidelijk. Eerder dit najaar gaven de Amerikanen bij de Nederlandse ambassade aan dat ’eind dit jaar zeer ambitieus is’ voor de publicatie.

Dikker dan 10 mm

Canada laat vanaf nu weer waardplanten van de Aziatische boktorren (Anoplophora chinensis en A. glabripennis) dikker dan 10 mm toe uit EU-lidstaten. Daarvoor moet de lidstaat wel drie jaar of langer vrij zijn geweest van de boktorren. Nederland voldoet aan die eis, evenals bijvoorbeeld België, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk.

De NVWA heeft inmiddels de ’Canada Sierteelt exporteisen’ aangepast.

Foto: Arno Engels

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties