Canadese boomkwekerij rekent niet langer op sneeuwdek

In Ontario is de lange en koude winter weer voorbij. Normaal beschermt sneeuw de Canadese kwekerij, maar daar kun je volgens Sheridan Nurseries niet langer op rekenen.

Begin april heeft Sheridan Nurseries de eerste leveringen van het voorjaarsseizoen naar klanten in Canada verstuurd. „We moesten van sommige potten 8 cm ijs weghalen”, vertelt Karl Stensson van Sheridan. „Dat is normaal voor deze tijd van het jaar.”

Sheridan is gespecialiseerd in containerteelt van houtige siergewassen die hun winterhardheid volgens Stensson hebben bewezen. Het bedrijf neemt verschillende maatregelen tegen winterschade, omdat het in Ontario kan vriezen tot -30°C, maar temperaturen tot +12°C ook niet ongebruikelijk zijn. „Ons doel is om de hoge en lage temperaturen die winterrust van planten kunnen verstoren, te matigen”, legt Stensson uit. „En we moeten de wortels beschermen tegen de laagste temperatuur.”

De sterkste planten overwinteren buiten, bomen ook maar dan wel in een pot-en-potsysteem. Heesters zoals Syringa worden tegen elkaar gezet en afgedekt met isolatiemateriaal. De gevoeligste planten staan in minimaal verwarmde tunnels waarin de temperatuur boven -5°C wordt gehouden. „Veel klanten willen graag de grenzen van winterhardheid verleggen”, legt Stensson uit. „Die tunnels staan daarom altijd vol.”

De meeste planten van Sheridan overwinteren in onverwarmde tunnels. Daar ligt normaal gesproken een deken van sneeuw op. „Sneeuw isoleert prachtig, we vertrouwen op die bescherming tijdens de koudste winternachten.”

In winter vaker dooi

Afgelopen winter was in de ogen van Stensson goed. „In de koudste nacht was het -23°C, en in de koudste delen van februari en maart lag er 15-30 cm sneeuw op de kwekerij. Als de sneeuw weer langzaam smelt, maar we moeten nog wel wat ijs weghalen, zijn we er wel van overtuigd dat de knoppen levend en sterk zijn.”

De klimaatverandering in Centraal-Canada treft echter ook de regio waar Sheridan is gevestigd, in het oosten. Voor de zomer worden hogere temperaturen en veranderlijke regenval voorspeld. In de winter zal steeds vaker dooi optreden. „Dat maakt ons kwetsbaar als een ongebruikelijk warme periode wordt opgevolgd door record lage temperaturen. Veranderlijk weer is voor ons de uitdaging.”

Sheridan is al gedwongen om bepaalde soorten nog beter tegen winterkoude te beschermen. „Maar we hebben ook onze minimale verwarmingscapaciteit met 50% uitgebreid, omdat we niet langer op de sneeuwbedekking kunnen rekenen.”

Foto’s: Sheridan Nurseries

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties