’Capaciteit van ministerie van LNV en NVWA moet omhoog’

„De veelheid en complexiteit van vraagstukken op het gebied van markttoegang vraagt om meer capaciteit van het ministerie van LNV en de NVWA”, aldus Anthos-voorzitter Henk Westerhof. Hij zei dit tijdens de Eindejaarbijeenkomst op 19 december.

Westerhof pleitte tijdens de Eindejaarbijeenkomst nadrukkelijk voor meer inzet van het ministerie van LNV en de NVWA bij de aanpak van vraagstukken op het gebied van markttoegang. Voor Anthos is en blijft markttoegang een van de belangrijkste aandachtspunten. De brancheorganisatie investeert jaarlijks ruim €1,5 miljoen in internationale fytosanitaire programma’s.

Fytosanitaire garanties

„De roep om meer kennis en capaciteit heeft Anthos samen met andere handelskoepels in de tuinbouwsector al vaker laten horen bij zowel het ministerie, als de NVWA. Tot op heden zonder resultaat”, stelde de Anthos-voorzitter teleurgesteld vast. Hij vroeg zich af of de overheid wel voldoende oog heeft voor de belangen van de export en haar vizier niet teveel richt op de primaire productie in relatie tot de circulaire landbouw. Hij waarschuwde ervoor dat door het strenge Nederlandse middelenbeleid de ziektedruk in verschillende gewassen is toegenomen, zeker wanneer geen goed alternatief middel voor handen is. „Dat brengt met zich mee dat fytosanitaire garanties richting afzetmarkten soms onvoldoende waargemaakt kunnen worden, wat weer leidt tot grote risico’s voor het bedrijfsleven en een dreigend verlies van afzetmarkten”.

Anthos-voorzitter Henk Westerhof: „Middelenbeleid leidt tot grote risico’s voor het bedrijfsleven.”   Foto: Ron Barendse

Westerhof kon weinig respect opbrengen voor de uitspraak van EU-commissaris Timmermans die recentelijk de vraag stelde of Nederland nog wel de ambitie moet hebben om zo’n grote exporteur van onder andere agrarische producten te zijn. „Zo’n houding verdient de handel in de sierteelt absoluut niet.”

NPPO

Tijdens de bijeenkomst pleitte de Anthos-voorzitter er ook voor dat de National Plant Protection Organization (NPPO) die onderdeel uitmaakt van de NVWA een meer zelfstandige positie krijgt, bij voorkeur met een eigen begroting. Tevens stelde hij voor, dat als de overheid niet bereid is om meer capaciteit in te zetten op het gebied van markttoegang, brancheorganisaties de mogelijkheid moet worden geboden om zelf mensen bij de NPPO onder te brengen. Op basis van private financiering kunnen deze een publieke functie voor de sector vervullen.

Meer over de Eindejaarbijeenkomst van Anthos in De Boomkwekerij 1.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties