Tuin en Landschap nieuws Certificaten voor bedrijven die in grensgebieden werken

Certificaten voor bedrijven die in grensgebieden werken

0

Nederlandse bedrijven in grensgebieden die regelmatig werken in Duitsland of België hebben te maken met controles aan de grenzen. Werknemers moeten met een werkgeversverklaring aantonen dat zij voor werk de grens oversteken.

Sinds woensdag 18 maart verbiedt België niet-essentiële reizen naar het buitenland, waaronder Nederland. Het goederen- en dienstenverkeer mag nog gewoon de grens over. Grensarbeiders en anderen die de grens moeten oversteken, kunnen dit nog altijd doen. Daarbij moeten zij rekening houden met specifieke regels:

Certificaat

Grensarbeiders die niet in een vitale sector werken of een cruciaal beroep vervullen, moeten met een werkgeversverklaring aantonen dat zij voor werk de grens oversteken. Hiervoor heeft de Belgische overheid een certificaat (in het Engels) ter beschikking gesteld. Dit certificaat hoeft slechts eenmalig te worden ingevuld door de werkgever en de werknemers. Het blijft geldig gedurende de crisisperiode.

Het is niet toegestaan om via België te rijden bij reisbewegingen van punt A naar B in Nederland, ook niet voor woon-werkverkeer. De Belgische autoriteiten controleren actief en verschillende grensovergangen zijn gesloten.

Branchevereniging VHG heeft een speciale factsheet gemaakt voor bedrijven die regelmatig in België werken.

Duitsland

Het lijkt er op dit moment nog op dat er geen belemmeringen zijn wat betreft de grens tussen Nederland en Duitsland. Wel dient grensoverschrijdend verkeer een beroepsmatig doel hebben. Er is een document voor grensoverschrijding beschikbaar om dat aan te tonen.

Kijk op de website van de Werkgeverslijn land- en tuinbouw voor de laatste stand van zaken.

Ralph Mens
Ralph Mens is sinds 2007 werkzaam bij Hortipoint en is hoofdredacteur van Tuin en Landschap.

Reageer op dit artikel

avatar