Chelsea-recordhouder introduceerde ook noviteit uit Baarlo

Hillier Nurseries behoudt het record van de meeste gewonnen gouden medailles op de RHS Chelsea Flower Show. Daar introduceerde het Britse bedrijf niet puur eigen nieuwigheden. Laatst was er ook een Limburgse nieuwigheid bij.

Op Chelsea werd de herkomst niet expliciet gemeld, maar Hillier presenteerde op de fameuze show een nieuwe hortensia die gewonnen is bij Boomkwekerij Coonen in Baarlo: Hydrangea aspera subsp. sargentiana Goldrush (’Giel’). Medewerker Giel Vullings ontdekte de noviteit die nu onder beheer van Plantipp valt, als mutant.

Goldrush bereikte in de nieuwighedenkeuring de top 20. De vakjury was met name onder de indruk van het zachtgele blad met een rode rand. Met een andere introductie wist Hillier wel een gouden medaille te behalen, Eryngium ’Blue Waves’, die de tweede prijs won.

Voor Hillier was de behaalde medaille nummer 72 in de lange geschiedenis van het bedrijf. Daarmee is het nog steeds recordhouder bij Chelsea, bevestigt organisator RHS.

Britten vragen naar Chelsea-introducties

Ook in de toekomst zal Hillier nieuwe planten op Chelsea introduceren. „Daar werken we altijd aan”, zegt directeur Charles Carr. „Samen met onze internationale partners. Dat zijn ook kwekers uit Nederland zoals Coonen.”

Nieuwigheden op Chelsea, zeker de winnaars, trekken altijd veel aandacht in het Verenigd Koninkrijk. Na iedere show vragen consumenten ernaar op tuincentra. Hillier zorgt er daarom voor dat alle nieuwe planten ook meteen in (eigen) tuincentra beschikbaar zijn.

Foto’s: Boomkwekerij Coonen/Plantipp

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties