De Boomkwekerij Teelt CLM: Vaste rijpaden beter voor grond en gewas

CLM: Vaste rijpaden beter voor grond en gewas

0

CLM heeft in onderzoek diverse voordelen van vaste rijpaden bevestigd.

Vaste rijpaden, ofwel het telkens rijden over dezelfde sporen met behulp van gps, leiden tot minder bodemverdichting, meer werkbare dagen in het voorjaar, en een hogere opbrengst. Dat blijkt uit een quickscan door CLM.

Door vaste rijpaden blijft de grond ertussen losser, wat minder slemp en minder erosie oplevert. Daardoor groeit het gewas volgens CLM ook beter. Regenwater filtreert beter in grond die minder is verdicht. Er is dan ook minder afspoeling van voedingsstoffen en gewasbeschermingsmiddelen.

Het energiegebruik bij vaste rijpaden is volgens CLM 15-50% minder dan bij losse, onwillekeurige rijpaden. De hogere opbrengst varieert van 0 tot 30%, afhankelijk van het gewas.

Grote werkbreedten

Bij vaste rijpaden zijn wel machines met grote werkbreedten nodig. Een aandachtspunt is dan ook het rijden over de openbare weg. Investeringen in grote werkbreedten verdienen zich volgens CLM terug in de hogere opbrengst.

CLM waarschuwde eerder dat bodemverdichting een onderschat probleem is.

Foto: Arno Engels

Arno Engels
Arno Engels is sinds 2000 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij is opgegroeid in de sector en heeft op verschillende boomkwekerijen in binnen- en buitenland gewerkt.

Reageer op dit artikel

avatar