’Collectief onderzoek, klinkt sympathiek maar is het niet’

Huub Tonies maakte zich jaren geleden met succes sterk voor afschaffing van Productschap Tuinbouw. Als voorzitter van de Nieuwe Vrij Agrarische Federatie (NVAF) reageert hij nog altijd op geluiden die volgens hem een terugkeer naar die tijd in zich dragen.

Productschap Tuinbouw (PT) werd al jaren geleden afgeschaft. Wat doet de NVAF nog?
„Niet zo veel. Naast onze maatschappelijke betrokkenheid vragen onze bedrijven veel aandacht. Wel spreken we geregeld Tweede Kamerleden over diverse onderwerpen: van gewasbeschermingsmiddelenbeleid tot ruimtelijke ordening. En indien nodig, reageren we op verkeerde signalen.”

En u kreeg verkeerde signalen?
„Jazeker, als in uw blad wordt geschreven dat de boomkwekerijsector zogenaamd gezamenlijk onderzoek mist, staat mijn telefoon roodgloeiend.”

„We reageren op verkeerde signalen”, zegt Huub Tonies. (Foto: NVAF)

Wat zeggen mensen die u bellen?
„Gedwongen collectiviteit, zoals indertijd met PT, is een heel beladen onderwerp. Het onderwerp roept emoties op bij mensen die toentertijd verplicht waren om te betalen terwijl ze terecht geen meerwaarde zagen.”

Welke bezwaren heeft Tonies tegen collectief onderzoek? En gaat het nu beter?

Lees het volledige artikel in De Boomkwekerij editie 23. Heeft u een digitaal abonnement? Lees dan nu al het complete artikel en meer via mijnboomkwekerij.nl. De digitale versie van het artikel is iets uitgebreider dan het artikel in het papieren blad.

Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties