Condenswaterstromen kassen Noord-Nederland kunnen beter

    Bedrijfswatersscans op glastuinbouwbedrijven in Groningen en Drenthe tonen aan dat stromen van condenswater voor verbetering vatbaar zijn. Zo is te lezen op de website ’Glastuinbouw Waterproof’. De scans zijn gratis uitgevoerd in het kader van het project Duursaam Glashelder.

    Waterstromen kwamen bijvoorbeeld in het bassin terecht, dat vervolgens overstroomde. „Vaak is het eenvoudig op te lossen”, vertelt Jaap Bij de Vaate van Delphy, het bedrijf dat een groot deel van de scans heeft uitgevoerd. Dat geldt ook voor lekkage bij drainopvang.

    In een aantal gevallen moest het leidingwerk worden aangepast en verschillende bedrijven hebben nieuwe ontsmetters in gebruik genomen, met de mogelijkheid om lozingswater te zuiveren. „Het economisch klimaat is voor sommigen gunstig geweest; dat hielp zeker mee om het soepel te laten verlopen”, zegt Bij de Vaate.

    Vorig najaar zijn er op het gebied van ontsmetting wat problemen geweest, onder andere frequente storingen, wat het vertrouwen in de kwaliteit van ontsmetting niet vergrootte. De situatie is inmiddels verbeterd.

    Veel belangstelling

    Negen op de tien glastuinbouwbedrijven in Groningen en Drenthe hebben gebruik gemaakt van de kosteloze advisering aan de hand van een bedrijfswaterscan. Die brengt waterstromen, emissies en op te lossen knelpunten in beeld. De Delphy-adviseur is verrast over de grote belangstelling en zeer te spreken over de positieve sfeer waarin dit heeft plaatsgevonden. „Het animo was verrassend groot. Bijna iedereen heeft meegedaan. De uitzonderingen hadden daar goede redenen voor: bijvoorbeeld bedrijfsbeëindiging op termijn of de overtuiging dat alles perfect op orde is. De autoriteiten – waterschappen en omgevingsdienst – stellen zich coöperatief op en zoeken naar praktische oplossingen. De bedrijven krijgen voldoende tijd om knelpunten op te lossen. En de telers zijn zeer welwillend om te voldoen aan de eisen”, constateert hij.

    Duursaam Glashelder

    Duursaam Glashelder omvat meer dan alleen de bedrijfsadvisering. Het samenwerkingsprogramma tussen overheden en Glastuinbouw Nederland houdt zich ook bezig met de beperkte rioleringscapaciteit in Klazienaveen, Erica en Zuidbroek, de kwaliteit van gietwater, monitoring van het slootwater en kennisuitwisseling.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties