Corona domineert nieuws van 2020

    Het nieuws van 2020 werd gedomineerd door het coronavirus. Dat zal niemand verbazen. Toch staat er in de top 10 van best gelezen berichten van afgelopen jaar ook veel ander nieuws. Over duurzaamheid en over invasieve exoten. Hier volgt het overzicht van het nieuws dat u als lezer dit jaar het meest interesseerde.

    De top 10 van 2020 geeft een mooi doorkijkje in de interesse van onze lezers. Zo staan er in de top 10 vier berichten gerelateerd aan de coronacrisis. Drie berichten hebben een relatie met duurzaamheid en nog eens drie hebben betrekking op invasieve exoten.

    1. Coronacrisis

    Op nummer 1 staat een bericht over corona: ‘Hoveniers gaan door ondanks coronacrisis’. Nederland zat in de eerste lockdown, overal greep het virus om zich heen. Er was veel onzekerheid, maar hoveniers en groenvoorzieners konden doorwerken. Sterker nog, er was meer werk dan ooit doordat mensen thuis zaten en de tuin wilden laten opknappen.

    2. Versteende tuinen

    Op nummer 2 het bericht: ‘Duitse deelstaat Baden-Württemberg verbiedt versteende tuin’. Onze oosterburen, althans sommige deelstaten, overwegen een verbod op versteende tuinen. Zelfs grind is uit den boze. In Nederland timmert Stichting Steenbreek aan de weg en ook diverse gemeenten kennen initiatieven zoals ‘Tegel eruit, plant erin’. Een verbod op verstening lijkt in Nederland een brug te ver.

    3. Keukenhof op slot

    Op nummer 3 het bericht ‘Keukenhof stelt opening uit tot na 6 april’. Ook deze is van het begin van de coronacrisis, toen er opeens van alles werd gecanceld en afgelast. Dat de Keukenhof niet op 21 maart, het begin van de lente, de deuren kon openen, kwam voor velen toch als een shock. Dat het park uiteindelijk dit jaar helemaal niet zou opengaan, voor de eerste keer in het meer dan 70-jarige bestaan, kon niemand vooraf bevroeden.

    4. Bloemrijke bermen

    Toch was er dit jaar ook aandacht voor ‘regulier’ nieuws. Bijvoorbeeld voor het onderzoek waaruit blijkt dat bloemrijke bermen qua onderhoud vijf keer goedkoper zijn dan een heestervak. Ook dit is weer uit Duitsland afkomstig waar men qua duurzaamheid voorloopt op Nederland. Het bericht ‘Bloemenweides versus heesters: meer insecten en goedkoper’ staat op de vierde plaats.

    5. Botanisch stoepkrijten

    De coronacrisis zorgde niet enkel voor narigheid. Veel mensen ontdekten het groen in hun eigen directe omgeving. Een trend die hieruit voortkwam, was het zogenoemde botanische stoepkrijten. Om mensen meer bewust te maken van alles wat er in de stad groeit, schrijven plantenkenners de namen bij het ‘onkruid’ op de stoep. Op nummer 5: ‘Botanisch stoepkrijten geeft stoepplantjes een naam’.

    stoepplantjes
    6. Streep door gebruiksverbod

    Eind november zette het Gerechtshof van Den Haag onverwachts een streep door het professioneel gebruiksverbod voor gewasbeschermingsmiddelen. Terwijl de groensector en gemeenten de afgelopen jaren juist hard hebben gewerkt aan niet-chemische methoden van onkruidbestrijding, dreigde deze uitspraak alles weer op losse schroeven te zetten. Het kabinet werkt inmiddels aan een nieuw wetsvoorstel om het gebruiksverbod zo snel mogelijk weer in te kunnen voeren. Op nummer 6: ‘Rechter zet streep door gebruiksverbod gewasbeschermingsmiddelen’.

    7. Social distancing

    Op nummer 7 het bericht ‘Politie controleert groenbedrijven op social distancing’. Weliswaar mocht de groenbranche doorwerken, maar wel onder strikte voorwaarden. Zo was er veel onduidelijkheid over het samen reizen naar een project. Ook in de bedrijfsbus moet 1,5 meter afstand worden gehouden. Er werden coronaschermen bedacht, maar deze werden daarna weer verboden. Alle regels voor de sector staan in het protocol ‘Samen veilig doorwerken’.

    8. Reuzenberenklauw

    De nummers 8, 9 en 10 hebben alle drie betrekking op invasieve exoten, een onderwerp dat ook dit jaar de groenvoorzieners en hoveniers bezig heeft gehouden. Op nummer 8 het bericht ‘Leeuwarden ontwikkelt speciale reuzenberenklauwschaar’. Met deze schaar wordt de plant een kopje kleiner gemaakt, zonder dat de beheerder met de giftige delen in aanraking komt. Overigens wordt in de Leidraad beheer reuzenberenklauw, die in oktober is uitgekomen, afgeraden om in een veld vol reuzenberenklauwen de bloemhoofden af te knippen.

    Zeven composteerders behalen certificaat erkende verwerker invasieve exoten
    9. Japanse duizendknoop

    Op nummer 9 vinden we een andere gevreesde exoot, de Japanse duizendknoop. Ook hier is veel onderzoek gedaan naar de meest efficiënte bestrijding van de woekerende plant. Zo kwam de WUR met een nieuwe techniek, namelijk het verhitten van de grond tot zo’n 60 tot 80 graden. Volgens de WUR verwijdert de verhittingstechniek in zandgrond zo’n 99% van de woekerplant. Zowel de reuzenberenklauw als de Japanse duizendknoop kwamen aan bod in een speciaal themanummer van Tuin en Landschap over invasieve exoten die in juni dit jaar uitkwam.

    Veilig verwerken van Japanse duizendknoop verwerken
    10. Gele bieslelie

    Hekkensluiter is een bericht over de gele bieslelie, een invasieve exoot van recente datum. Staatsbosbeheer maakt zich zorgen over de woekerende tuinplant en Platform Stop Invasieve Exoten roept de minister van LNV op om de verkoop ervan te verbieden. In 2007 werd de plant voor het eerst in de Nederlandse natuur gevonden. Sinds 2017 is er sprake van een exponentiële groei en is de gele bieslelie (Sisyrinchium californicum) in bijna alle provincies gesignaleerd. Zo snel kan het dus gaan.

    Sisyrinchium californicum
    Beste wensen!

    Tot zover de top 10 voor 2020, een jaar dat de meeste van ons zo snel mogelijk zullen willen vergeten. In het nieuwe jaar zal de redactie weer het laatste nieuws via de website, het blad en andere kanalen tot u brengen. Wij wensen allen een goede jaarwisseling en een gezond en voorspoedig nieuw jaar!

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties