De Boomkwekerij Droogte Cyclisch beregenen beperkt waterverlies aanzienlijk

Cyclisch beregenen beperkt waterverlies aanzienlijk

0

Cyclische beregening kan het verlies aan water aanzienlijk beperken, zo blijkt uit een Amerikaanse studie naar diverse watergeefmethoden op boomkwekerijen.

Onderzoekers van de University of Tennessee en de Michigan State University hebben berekend dat cyclische beregening 30% minder verlies aan water oplevert, ten opzichte van continue beregening met tiksproeiers. Tussen beregeningsbeurten moet dan wel minimaal een uur zonder beregening zitten, zo meldt Nursery Management.

Ook met andere methoden kan water bespaard worden. Als je planten naar vochtbehoefte bij elkaar zet, wat al gemeengoed is op kwekerijen, kun je volgens de Amerikaanse onderzoekers ’enorm veel water besparen’.

De Univerisity of Tennessee heeft een omvangrijke handleiding gepubliceerd rondom slim watergeven op kwekerijen, niet alleen om water te sparen maar ook om het productieproces te verbeteren.

Foto: Arno Engels

Arno Engels
Arno Engels is sinds 2000 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij is opgegroeid in de sector en heeft op verschillende boomkwekerijen in binnen- en buitenland gewerkt.

Reageer op dit artikel

avatar