De Boomkwekerij Nieuws Dame Helen Mirren wijst Britten op Xylella-gevaar

Dame Helen Mirren wijst Britten op Xylella-gevaar

0

De Britse actrice Dame Helen Mirren gaat Britse vakantiegangers waarschuwen om geen planten uit het buitenland mee te nemen. Omdat er misschien wel Xylella in kan zitten.

Mirren zal de Britten waarschuwen voor het Xylella-gevaar in een campagne van de Royal Horticultural Society. De gevierde actrice had met eigen ogen de verwoestende impact van de quarantaine-bacterie in Zuid-Italiaanse olijfbomen gezien.

Volgens Mirren kunnen vakantiegangers simpel voorkomen dat Xylella in het Verenigd Koninkrijk komt, door geen enkele waardplant mee te nemen van vakantie in het buitenland. Ze zal in de RHS-campagne met name doelen op lavendel, oleander en rozemarijn.

In de campagne vraagt de actrice ook aandacht voor meer wetenschappelijk onderzoek naar de bacterie, ’zodat we het historische Italiaanse landschap en onze Britse tuinen en natuurgebieden kunnen beschermen voor de toekomst’.

De RHS-campagne is aanvullend op de campagne ’Don’t Risk It’ van het Britse landbouwministerie Defra. Uit eerder onderzoek door de RHS blijkt dat 9% van de Britse vakantiegangers zaden, bollen en plantmateriaal willen meenemen uit het buitenland.

Xylella kwam in Duitsland terecht via een vakantieganger die een besmette oleander had meegenomen uit het buitenland.

Foto: Shutterstock

Arno Engels
Arno Engels is sinds 2000 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij is opgegroeid in de sector en heeft op verschillende boomkwekerijen in binnen- en buitenland gewerkt.

Reageer op dit artikel

avatar