De Boomkwekerij De eerste keer

De eerste keer

0

Eigenlijk weet je heel goed hoe het zit. En ook dat hij of zij het goed kan gebruiken. Dat soort dingen voel je gewoon. Je ziet het; niemand hoeft het uit te leggen.

Al tijden zit je er een beetje op te loeren, maar het gaat zo nog goed, dus echte noodzaak is er nog niet. Maar voor de toekomst weet je; dat zou zomaar wat kunnen worden. Graag zelfs. Nu blijft het nog een beetje snuffelen. Een beetje ruiken. Ergens is er ook de angst dat je misschien toch niet helemaal goed genoeg voor hem of haar bent. Kun je het wel aan, passen jullie wel bij elkaar.

Misschien kan je het het beste vergelijken met vroeger op de lagere school. Zat er iemand in de klas die je leuk vond, dan stuurde je je vriendje erop af. Om verkering te vragen. Zei zij dan, okee, dan ‘had je wat’. En andere kinderen jaloers jonguh! Aan de andere kant, als zij tegen d’r vriendin zei dat ze het moest gaan uitmaken, stond je weer te kijk. En grepen andere jongens vaak nog dezelfde dag hun kans. Kon je mooi stoer je ogen uitwrijven, mocht je borst vooruit en bracht het woordje ‘next’ ineens wat verlichting. Of, ‘een volle vuilniszak zet je toch ook bij de deur!’ Alsof je het zelf had uitgemaakt.

Dat vorige was natuurlijk maar een vergelijking hè. Dus niet helemaal precies wat ik bedoel. Ik bedoel, nu is het allemaal toch wat serieuzer. Voordat er een relatie ontstaat, wordt er uitgebreid verkend. Links en rechts wordt er wat informatie uitgewisseld. En na een tijdje weet je zeker dat hij of zij je echt wel gezien heeft. En dat het spreekwoordelijke eitje al ligt te broeden in zijn of haar nestje.

En dan moet je zorgen dat je er klaar voor bent. Dat alles er klaar voor staat. Dat er niks meer mis kan gaan. Dat je niet verrast gaat worden. Dat je de juiste kandidaat bent. Dat je het vol kan houden. Dat je altijd op gewenst niveau kan blijven. Dat kleine probleempjes, kleine scheurtjes gerepareerd kunnen worden. Want het is overal wat.

Rest er nog één moment. Het moment suprême. Hoe begint het allemaal echt. Wie geeft de aanzet tot de eerste zoen? Jij of je klant?