De enige biodynamische vruchtboomkwekerij van Nederland

  Bij biodynamische vruchtboomkwekerij De Vrolijke Noot draait alles om de biologisch-dynamische opkweek van vruchtgewassen. Het bedrijf kweekt voornamelijk oude rassen die geselecteerd zijn op gezondheid. „Wij kweken extensief en zijn ervan overtuigd dat dat de beste manier van landbouw is. Zo dragen we bij aan het gezond en mooi houden van de aarde.”

  biodynamische vruchtboomkwekerij
  Esther Betjes: „Wij zijn een kleine kwekerij met een beperkte voorraad fruitbomen en -heesters. Het gaat met name om sterke, oude rassen waarmee we het Nederlandse en Europese cultureel erfgoed proberen te behouden. Het zou jammer zijn als die diversiteit in de toekomst gaat verdwijnen.”

  Ties en Esther Betjes volgden allebei een deeltijdstudie aan de Warmonderhof, een opleidingscollectief voor biologisch-dynamische landbouw. Vervolgens begon de zoektocht naar een woon-werklocatie om hun droom, een boomteelt­bedrijf, te verwezenlijken. In 2017 namen ze Kwekerij De Vrolijke Noot van Harrie van Noort in het beekdal van de Wasperveense Aa over.

  Biodynamische vruchtboomkwekerij

  Enkele basisprincipes op de bd-kwekerij zijn dat de kwekers geen gewasbeschermingsmidde­len gebruiken. Onkruid maaien ze. Ook passen ze wisselteelten toe en waardoor stukken grond af en toe rust krijgen. Ook geiten en varkens pakken het onkruid aan, gelijktijdig bemesten ze de bodem.

  Meer over deze bijzondere kwekerij en het sortiment dat hier te krijgen is lees je in T+L 2 die later deze week verschijnt. Of lees het artikel nu al op Platform Groen (met inlog).

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties