De gevaarlijke relatie tussen de particulier en de vakman

De particulier is in het bomenvak een gevaar. Particulieren dienen bij de meeste bedrijven niet op de werf te komen. Dat recht moet voorbehouden blijven aan collega’s, handelsbedrijven of hoveniersbedrijven. Die vervullen een brugfunctie tussen kwekerij en particulier.

Maar ja, als een particulier zich meldt met een aantrekkelijke vraag, is de verleiding groot. De verleiding is nog groter geworden als het resultaat van het voorbije voorjaar tegen viel. Een ‘huisverkoop’ kan extra geld in het laatje brengen. Let op wat u doet als u in zee gaat met een particulier. Zorg ervoor dat u diens vraag doorgrondt. Schaf daarvoor voor een paar tientjes eventueel een boek aan zoals ‘Loofbomen in Nederland en Vlaanderen’. Die investering kan juridische ellende besparen.

Laat de particulier vooraf zien wat hij kan verwachten als hij bomen of planten koopt. Het risico van een miskoop moet door de ervaren vakman worden beperkt. Vaktaal dient te worden teruggebracht tot een voor leken begrijpelijke uitleg. Een boomkweker had zo’n particulier op de werf gehad. Diens vrouw had een boom gezien met van die wittige bloemetjes. Om haar te verrassen wilde hij langs zijn oprit ‘een bomenrij’ maken. Hij meende die bomen bij de kweker gezien te hebben. De kweker zei meteen een restpartijtje van een stuk of acht Prunus subhirtella Autumnalis te hebben. „Het is een restpartij voor een schappelijk prijsje.”

Dat schappelijke prijsje bracht direct de koop tot stand zonder dat de particulier wist wat voor bomen het waren. Enkele dagen na levering volgde een telefoontje. Google had de koper geleerd dat die acht Prunussen voor de oprit veel te groot zouden worden. „De kweker had toch moeten begrijpen dat met de boom met wittige bloemetjes een leisierpeer werd bedoeld?” De kopers wilden de bomen terugbrengen, hun geld terug of ruilen tegen leisierperen. Wat te doen?

In volle glorie dienden de juridische facetten van de consumentenkoop zich aan. Beantwoordt een afgeleverd product niet aan de overeenkomst, dan heeft bij een consumentenkoop de koper de bevoegdheid om de overeenkomst te ontbinden. Dat is alleen anders als de afwijking van het overeengekomene geringe betekenis heeft. Een Prunus is toch wat anders dan een leisierpeer en dus…