De Groene Stad kan helpen levens te redden

In heel Europa was het wekenlang heet. Zelfs de meest groene landen zien er nu heel bruin uit. Of het nu door klimaatverandering komt of gewoon een hete zomer is, deze extra lange hittegolf zorgde ervoor dat de aandacht uitgaat naar de gevaren van warmte. Als het om gebouwen, beton en glas gaat: temperaturen stijgen daar zelfs nog hoger. En slechts een paar graden meer kunnen ertoe leiden dat een stad gevaarlijk wordt.

Voor wie hitte zeldzaam is, heeft de airconditioning niet stand-by staan! Ouderen en kwetsbare mensen lopen gevaar en het is een triest feit dat mensen hierdoor sterven. Steden zouden beter voorbereid moeten zijn op dergelijke gebeurtenissen. 

Misschien moet 
iemand het voorstel doen om airconditioning in de straten te plaatsen. Dat is een gek idee? Of toch niet?

Het is bewezen dat bomen de lucht koelen. Ze zorgen uiteraard voor schaduw en het onderscheppen van zonnestralen stimuleert evo-transpiratie en bomen helpen daarmee de lucht koelen. De wetenschap staat aan onze kant, maar we zijn niet een industrie waar grote multinationals hun producten promoten, zoals in andere industrieën gebeurt. De Groene Stad kan helpen om levens te redden. We weten dit allemaal en geloven hierin, maar tenzij we de beleidsmakers dit vertellen, kunnen we de verandering niet snel genoeg maken.

Terwijl we aan de ene kant applaudisseren voor de reusachtige nieuwe steden in China met de grote stedelijke bossen, geldt aan de andere kant voor oudere steden, die zich over honderden jaren hebben ontwikkeld, dat het veel lastiger is om levend groen in te passen. Desalniettemin is het mogelijk. De volgende AIPH Green City conferentie die op 19 september in Padova in Italië plaatsvindt, focust juist op deze kwestie. Hierbij worden tuinbouw en techniek gecombineerd. Dit moet ook als we vernieuwende oplossingen voor de toekomst willen creëren.

Houd ook de tuin die we ontwikkelen voor de Expo 2019 in Beijing in de gaten. Deze tuin toont aan hoe de stad op futuristische wijze vergroend kan worden. 

In de tussentijd is het aan ons allen om de trom te roeren voor verandering en onze steden groener te maken en met ons mee te doen in Padova. We zien u graag daar!

Bernard Oosterom,

President AIPH

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties