‘Dé grote kunst is elkaar vinden in een ‘ja”

  Bromeliakweker in Moerkapelle en voormalig lid van de ledenraad van Royal FloraHolland Wim Koolhaas loopt in een ingezonden brief vooruit op de extra ledenraadsvergadering van 20 mei. De extra ledenraadsvergadering komt er ten gevolge van de noodrempetitie van FloriNee. Koolhaas roept alle leden op te komen en hoopt dat de eenheid hersteld wordt. „Samen ‘nee’ roepen, is makkelijker dan samen actief op zoek gaan naar een ‘ja’; de schotten weghalen en samenwerken. Eenheid in verscheidenheid. Mijn oproep aan alle sectorgenoten en vakbroeders: kijk vooruit en pak door!”

  Dé grote kunst is elkaar vinden in een ‘ja’

  We hadden een Moederdag als nooit tevoren! We hebben het er denk ik allemaal druk mee gehad. Wie had dat vorig jaar kunnen denken? Het gaat goed met de Nederlandse sierteelt. De vraag naar producten die bijdragen aan een beter welzijn en aan een groene wereld zit in een stijgende lijn. En die producten kunnen wij – Nederlandse veredelaars, vermeerderaars, kwekers én handelaren – bieden.

  Kansen genoeg. Om die kansen te verzilveren moeten we de handen ineenslaan. De kracht en sterkte van onze sector is het afgelopen jaar wel duidelijk geworden. Waarbij mijn allerbelangrijkste conclusie is dat de kracht ligt bij de positieve energie die mensen steken in hun bedrijf.

  Dat geldt ook voor ons gezamenlijke bedrijf, Royal FloraHolland. Tal van kwekers én ook kopers zijn actief betrokken bij onze coöperatie. Ze denken positief-kritisch mee via FPC’s, Ledenraad, regieteams, begeleidingsteams, het klantenplatform, en ga maar door.

  Hoe zorgen we voor een relevante, kwalitatief goede én betaalbare marktplaats? Ga je teveel op de kosten drukken, dan gaat dat ten koste van maatwerk en kwaliteit. En ga je teveel voor maatwerk en kwaliteit, dan wordt het onbetaalbaar. Met zoveel verscheidenheid onder kwekers en kopers, is dat is de eeuwige afweging. En dan hebben we het nog niet gehad over innovatie en verandering. Dé grote kunst is elkaar te vinden in een ‘Ja’. 

  De afgelopen maanden is met de FloriNee veel gekissebis ontstaan over onze gezamenlijke coöperatie. Het gaat daarbij vooral om de introductie van Floriday en over certificering. Laat ik met Floriday beginnen. Daarmee zetten we een noodzakelijke, professionelere stap in de digitale handel van onze producten. Deze stap moeten we zetten om een toekomst te hebben.

  Met Floriday geeft Royal FloraHolland invulling aan de strategie ‘Bestellen, betalen en bezorgen’. De strategie die we een aantal jaar geleden sámen ontwikkelden, nadat iedereen het eens was dat deze er moest komen na het ‘Santpoort-overleg’ van kwekers en kopers. Niet voor niets staat het grootste deel van de leden van Royal FloraHolland achter de introductie van Floriday.

  Zeker, er zijn fouten gemaakt bij de ontwikkeling en introductie. Heel jammer, maar heeft u wel eens een vlekkeloze software-introductie gehad? En misschien dat voor kleinere aanbieders Floriday voelt als een extra belasting. Die kwekers verdienen dan extra service door Royal FloraHolland bij het gebruik van Floriday. En het mooie is: als u daarom vraagt, dan krijgt u die service ook daadwerkelijk.

  Het andere punt is de certificering. De consument van vandaag de dag vraagt transparantie. Daar is niks geks aan: ook u en ik willen weten hoe producten die we kopen gemaakt zijn. En we hebben als Nederlandse sierteeltsector niks te verbergen, toch? Juist als we allemaal voldoen aan dezelfde standaarden staan we internationaal (weer) bekend als top-leverancier. U begrijpt: ik maak me hard voor onze coöperatie, omdat ik weet dat wie de coöperatie steunt, ook zijn eigen zaken dient.

  Als puntje bij paaltje komt, dan zeggen we makkelijk ‘nee’. Maar waar vinden we elkaar wel? Samen ‘nee’ roepen, is makkelijker dan samen actief op zoek gaan naar een ‘ja’; de schotten weghalen en samenwerken. Eenheid in verscheidenheid. Het goede nieuws: FloriNee en de Ledenraad hebben samen ervoor gezorgd dat op 20 mei alle leden met elkaar in gesprek kunnen gaan. Dus zeg ik: Kom op, nu is het moment! Positief en negatief kritische leden: kom allemaal naar deze extra Ledenraadsvergadering op 20 mei. En mijn oproep aan alle sectorgenoten en vakbroeders: kijk vooruit en pak door!

  Wim Koolhaas,

  LKP Plants/ Bromelia Specialist, Moerkapelle

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties