‘De onderste steen moet boven’

  Een van de initiatiefnemers van de noodrempetitie Rémi van Adrichem is blij met het ‘Mea Culpa’ van de directie van Royal FloraHolland. Het gaat hem echter te ver dat de directie alleen vooruit kijkt en het verleden onberoerd laat. „De onderste steen moet boven komen om het vertrouwen weer volledig te herstellen: juist de audits zijn daar een prima middel voor.”

  Van Adrichem zet in een brief op de website van FloriNEE uiteen waarom er volgens hem audits op Floriday, verplichte certificering en de directie moeten plaatsvinden. Het kan er bij Van Adrichem niet in dat de directie van de veiling lang volhield dat de noodrempetitie helemaal niet nodig is.  „De directie stelt dat de ledenraad formeel geen audit kan eisen, en de directie blijft volhouden dat de strategie niet ter discussie staat, terwijl het debat over de strategie niet is gevoerd en de ledenraad niet is betrokken in de besluitvorming over die strategie.”

  Rammelt aan alle kanten

  Van Adrichem neemt als voorbeeld de digitalisering. „De directie heeft ons leden echter telkens voorgehouden dat Floriday de enige oplossing is om te voldoen aan de PSD2-wetgeving en heeft Floriday daarom verplicht per 1 januari 2021. Maar die motivering rammelt op z’n zacht gezegd echt aan alle kanten. Als we al aan PSD2-wetgeving zouden moeten voldoen, dan kan dat op verschillende manieren, en zeker niet alleen via Floriday. Mogelijk voldoet Floriday niet eens aan de PSD2-wetgeving. ”

  Volgens Van Adrichem kan de veiling niet zomaar over alles heen stappen wat er gebeurd is. „De onderste steen moet boven komen om het vertrouwen weer volledig te herstellen: juist de audits zijn daar een prima middel voor.”

  Hier lees je de volledige brief van potplantenteler Rémi van Adrichem.

  Donderdag 22 april stemt de ledenraad over het advies dat de voorzitters van de ledenraad, RvC en directie gaven over de noodrempetitie. Volgens de voorzitters is de ledenraad niet gerechtigd om audits te doen naar Floriday, verplichte certificering en directie. Verder adviseerden ze om de ledenraad meer in zijn kracht te zetten.

  Column Goossens

  De voorzitter van de RvC Jack Goossens plaatste een column op de website van Royal Floraholland onder de kop Kritiek leidt tot betere uitkomsten, als we het maar samen blijven doen’. „Kritiek hebben op de manier waarop de coöperatie reilt en zeilt is prima. Het is zelfs nodig om iedereen bij de les te houden. De veelheid aan signalen die de Ledenraad heeft opgehaald, heeft ervoor gezorgd dat de Ledenraad scherpere input heeft kunnen leveren aan het bedrijf. De Directie is hiermee aan de slag gegaan en nu is er ruimte voor leden om op verschillende snelheden in de strategie mee te gaan. Hoewel het nog steeds niet voor iedereen makkelijk zal zijn om aanpassingen door te voeren.”

  Volgens Goossens is het nu zaak om met elkaar wederom de schouders eronder te zetten. „Tweedeling past ons niet als coöperatie. Het is nu tijd om samen verder te gaan.”

  Hier lees je de column van Jack Goossens.

  guest
  2 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Gerard van zuijlen
  Gerard van zuijlen
  12 dagen geleden

  Samen problemen oplossen naar elkaar luisteren speelde al toen de eerste voorzitter piet enthoven in de jaren 70 de discussie aanging over de import in naaldwijk te laten

  G j van zuilen katwijk aan zee
  Sinds maart 1964 koper en klant on honselersdijk toen nog c c w s

  Gerard van zuijlen
  Gerard van zuijlen
  12 dagen geleden

  Te laten veilen om zo de kosten inde winter op te vangen