De pauze

0

‘Wat is het ineens stil?’ ‘Ja, de pauze is, denk ik, begonnen.’ Ik loop de kas uit, de werkplaats in. Inderdaad, de ruimte is leeg.

Er staan nog wat half gestekte bakken, er liggen wat snel dichtgeknoopte zakjes met stekken en de laatste stoel draait nog om zijn as. Een paar Deense karren zijn duidelijk aan de kant geduwd om er snel door te kunnen en het enige geluid is dat van de radio. Voor de rest: stilte.

Verbaasd kijk ik de vakantiewerker naast me aan. ‘Wat is het rustig, is iedereen weg?’ Hij geeft geen antwoord en staart naar zijn Blackberry. ‘Ik heb al zes whatsappjes, ze zitten in de kantine’, lacht hij. Ik geloof hem niet, want in de kantine is alles muisstil. Dus maak ik vanuit de werkplaats de deur naar de kantine open en ja hoor, daar zitten zo’n twintig gastjes pauze te vieren. Niemand ziet dat ik binnenkom, want iedereen is druk bezig met zijn telefoontje.

Ja, zo’n pauzemomentje is een momentje van rust tegenwoordig. Waar de volumeknop vroeger nogal eens vol open ging, omdat de ene nog sterkere verhalen had dan de andere, is dat tegenwoordig toch ietsje anders. Hier en daar grinnikt er eentje en vraagt een ander waarom, en dat wordt dan snel beantwoord met een retweetje, een opmerking in de groepswhatsapp of een like op Facebook.

‘Wat is die verbinding hier traag zeg, daar moet je iets aan doen, Coen.’ Dat is de eerste opmerking die hardop door de kantine vliegt. ‘Ja, raar hé, als je met twintig man tegelijk gebruik maakt van mijn open WiFi-verbinding.’ ‘Nee, echt, dit werkt voor geen meter, zo krijg ik in de pauze nooit Twitter, Facebook en Whatsapp gecheckt.’ Tja, zo’n snelle open internetverbinding is, als je met vakantiewerkers wilt werken, intussen echt wel een secundaire arbeidsvoorwaarde.

Kan je beter in investeren dan in een koffiemachine, want ik zie vooral oranje, blauwe en gele suikerwatertjes op de tafel staan. En waar vroeger de sigarettensmog je de keel afsneed, is het tegenwoordig de elektrosmog.

Ik weet wel waar mijn voorkeur naar uitgaat. Maar om dat te kunnen lezen, kan je me beter volgen op Twitter, Facebook of via Whatsapp.