De Boomkwekerij ‘De rozen komen uit Lottum’

‘De rozen komen uit Lottum’

0

Het is altijd stijlvol als bij een begrafenis iemand nog iets van zijn of haar persoonlijkheid kan laten blijken. Vandaar dat de zoon tijdens de plechtigheid over de daarbij aanwezige bloemen zei: ‘De rozen komen uit Lottum’.

Zijn moeder ging jaarlijks minstens een keer naar Laura Muijsers van het Rosarium in Lottum voor rozenstruiken. Iedereen kende moeder vanwege de kwekerij en vanwege haar rozentuin. Moeder had onder andere struikrozen en klimrozen in allerlei maten met schitterende namen zoals Nadia Renaissance, Eglantyne, Romanze en Guirlande D’amour.

Met regelmaat heb ik in haar tuin genoten van haar passie voor rozen, van de kleuren en de geuren. We deelden daarmee een belangstelling en daardoor kwamen er ook rozen in mijn tuin terecht.

In haar tuin, tussen de rozen vertelde ze ongeveer twee jaar geleden dat ze ernstig ziek was. Haar testament moest worden aangepast zodat ook de laatste fase van de belastingvrije bedrijfsoverdracht goed zou verlopen. Maar niet alleen dat was voor haar belangrijk. Ze vertelde dat ze haar schoondochter en schoonzoon een warm hart toedroeg. „Maar ja, zoveel huwelijken stranden en je weet het nooit”, was haar overdenking. Met die mogelijkheid moest in haar testament rekening worden gehouden. Dat was voor haar reden temeer dat ervoor gezorgd moest worden dat de ‘koude kant’ nooit grip mocht krijgen op de kwekerij en ook niet op haar huis met de rozentuin.

De kwekerij moest overgaan op haar dochter, want die had de groene vingers, passie voor het vak, de opleiding en het ondernemerschap in het bloed. Haar zoon moest het huis met de rozentuin krijgen. Die was niet in het vak actief, maar hij had moeder vaak geholpen met van alles zoals het onderhoud van de rozentuin.

Dat alles is in haar testament opgenomen met daarbij een zachte uitsluitingsclausule. Daarmee werd geregeld dat de nalatenschap van moeder toekomt aan de eigen kinderen, ook al zijn die getrouwd in gemeenschap van goederen. Alleen als het huwelijk van haar kinderen eindigt door hun overlijden zal de nalatenschap van moeder aan hun wederhelften toekomen. De zoon heeft het huis gekregen met de rozen uit Lottum, zoals moeder het wilde.