Vakblad voor de Bloemisterij Opinie Column Marco van Zijverden: De spiegel voorhouden

  Column Marco van Zijverden: De spiegel voorhouden

  8

  De afgelopen periode is er veel aandacht voor uitspraken van Lucas Vos over het (te) grote aantal handelaren en het (te) lage innovatieve karakter van die handelaren op het gebied van consumentenbenadering. Het ter discussie stellen van het bestaansrecht van een groot aantal handelsbedrijven, gecombineerd met uitspraken over het vermeende lage innovatieve karakter van de handelsbedrijven, staat volgens ons haaks op de ambitie om het met elkaar nog beter te willen doen in de sierteeltketen, elke dag weer.

  Met haar recente communicatie suggereert Royal FloraHolland spijtig genoeg dat wij ons als handelsbedrijven klaarblijkelijk die spiegel niet voorhouden en geen acties ondernemen. Dit is echter geenszins het geval. Deze uitspraken doen dan ook geen recht aan alle gezamenlijke inspanningen van kwekers, handelsbedrijven en internationale klanten. Hetzelfde geldt voor de substantiële financiële bijdrage, die wij daarbij als handel en kwekers doen om de marktplaats Royal FloraHolland, inclusief de onderliggende infrastructuur, in stand te houden.

  De recente berichtgeving lijkt de aandacht af te leiden van de uitdagingen waar de sector zich daadwerkelijk voor gesteld weet. In het verlengde hiervan gaat het ook om de toekomstige rol en positie van Royal FloraHolland.

  Graag roep ik Royal FloraHolland dan ook op om eerst zelf in de spiegel te kijken alvorens de sector een spiegel voor te houden. Zo is in het jaarverslag van Royal FloraHolland over 2016 te lezen dat € 22 miljoen is besteed aan ‘strategie 2020’ en € 11 miljoen aan reorganisatiekosten. Een totaalbedrag van € 33 miljoen, gezamenlijk gefinancierd door handel en kwekers. De vraag is dan gerechtvaardigd wat we hier als sector in de praktijk van terug zien.

  Het antwoord is hoogst onbevredigend: geen optimale logistieke performance, geen investeringen in de aanschaf van karren in het seizoen, met als resultaat onnodige extra kosten voor de handel. Dit staat haaks op de concrete toezegging door Royal FloraHolland dat handel en kwekers juist een kostenverlaging van € 100 miljoen voor 2020 tegemoet konden zien.

  Toegegeven, het is nog geen 2020, maar uit niets blijkt dat het die kant op gaat. Ondertussen wordt er volop geïnvesteerd in een veelheid aan projecten (China, Turkije, Let it Grow), maar blijft er grote onduidelijkheid over de toekomstige rol van Royal FloraHolland. Wij vinden het dan ook niet passend dat Royal FloraHolland zich nu negatief over haar klanten uitlaat en nadrukkelijk aangeeft dat ‘wij’ niet snel genoeg meebewegen met de veranderende wereld.

  Niets is minder waar. Wij voelen de urgentie en hebben juist oog voor veranderende consumentenvoorkeuren en -gedrag. Wij werken intensief samen met onze kwekers en onze klanten om zo goed mogelijk in te spelen op deze marktdynamiek.

  Via deze weg wil ik Royal FloraHolland dan ook oproepen om de spiegel ter hand te nemen. En recht te doen aan eerder gemaakte beloftes aan handel en kwekers, alsmede transparant te zijn over welke marktpositie zij voor zichzelf ziet weggelegd in de nabije toekomst. In het belang van Nederland Sierteeltland én onze gezamenlijke toekomst: blijf met elkaar juist de kracht van de samenwerking opzoeken.

  Marco van Zijverden,

  Algemeen directeur Dutch Flower Group

  8
  Reageer op dit artikel

  avatar
  6 Comment threads
  2 Thread replies
  0 Followers
   
  Most reacted comment
  Hottest comment thread
  7 Comment authors
  Fons Verheijenpim van den akkerJohn CelieJan de BoerCarl van der Zwet Recent comment authors
  nieuwste oudste meest gestemd
  Dhr. H. de Graaf
  Lid
  Dhr. H. de Graaf

  Kritisch en keurig tegelijk met het accent op samenwerken, verbinden en ondernemen. #goedbezig Marco en DFG-familie. Benieuwd naar reactie en dan dit keer maar eens de RvC ipv het management

  Dhr. M.C. van de Koppel
  Lid
  Dhr. M.C. van de Koppel

  Begrijpelijke en goed verwoorde reactie van Marco van Zijverden van de DFG, het kan zomaar dat veel sectorgenoten het gevoel van onbegrip herkennen. Ik wél in ieder geval, ondanks dat ik érg coöperatief ingesteld ben. Of misschien wel juist daarom. Het is logisch dat FloraHolland nieuwe markten en afzetkansen onderzoekt en probeert bereikbaar te maken voor haar leden en wellicht haar klanten. Het doordacht en verenigd te organiseren moet juist de kracht zijn van een coöperatie, 1+1= 3. Maar ja, zowel energie en financiële middelen aanwenden om “nieuw land” te ontdekken in China en Turkije en andere genoemde initiatieven terwijl… Lees verder »

  Carl van der Zwet
  Gast
  Carl van der Zwet

  Compliment voor dit betoog Marco van Zijverden! Laat de veiling eerst haar eigen huis op orde maken alvorens met modder te gooien naar haar omgeving.

  Jan de Boer
  Gast
  Jan de Boer

  Complimenti and thanks aan het adres van Marco van Zijverden. Zorgvuldig gekozen woorden richting Lucas Vos en de ledencooperatie rfh ! De spiegel ? De knuppel ? Reflectie ? Kies een eigen bewoording voor dit verhaal ! Nu de oplossing ? Als kwekers elkaar niet vertrouwen. Enerzijds door de onduidelijkheid over waarom quickfix en aan de andere kant ben je met bepaalde product groepen elkaar behoorlijk aan het beconcureren ! De kwekers doen elkaar heel veel pijn doordat de producten zo veel op elkaar lijken. Digitaal en of ook nog fysiek ? Wat moet je doen ? Als medewerkers rfh… Lees verder »

  John Celie
  Gast
  John Celie

  Kritisch, helder en duidelijk Marco, de veiling heeft duidelijk zijn eigen plan maar het zou veel makkelijker en beter zijn om elkaars krachten benutten.

  Dhr. P.A. van den Akker
  Lid
  Dhr. P.A. van den Akker

  heel goed en duidelijk stuk, complimenten Marco.! Graag geef ik ook even mijn reactie vanuit een andere hoek! Ik als bloemdesigner reis de hele wereld over, en spreek en werk met alle partijen in onze prachtige sector, kwekers, veredelaars, handelaren, groothandels en ook de veiling zelf…. En ik verbaas mij keer op keer…. De tijd, de samenleving is anders nu…. Zoals er vaak “gesproken” word over de jeugd van nu, de kids, ze zijn zo individualistisch geworden, praten met elkaar in appjes, en snapchatten de dag door, ze komen niet meer buiten, leven online en spelen niet meer samen (uiteraard… Lees verder »

  Fons Verheijen
  Gast
  Fons Verheijen

  Deelnemen aan discussie.
  Geachte heer van Zijverden beste Marco,

  Mijn complimenten!

  Ook hier geld het volgende:

  Alleen ben sneller! Maar samen kom je verder!!!!

  Fons Verheijen
  Gast
  Fons Verheijen

  Deelnemen aan discussie.

  Geachte heer van Zijverden beste Marco,

  Mijn complimenten!

  Ook hier geld het volgende:

  Alleen ben je sneller! Maar samen kom je verder!!!!