De teugels worden flink aangehaald in China

    De teugels worden in China flink aangehaald. Niet alleen op het gebied van CO2-uitstoot, luchtvervuiling en verkeersregels waar ik het al eerder over heb gehad. Nu worden de regels in het algemeen ineens zeer streng nageleefd.

    Veel regels werden in China niet al te strikt nageleefd. Er werd heel veel oogluikend toegestaan of afgekocht. Ontploffende fabrieken, soms niet helemaal gebouwd volgens de regels, geven nog weleens problemen. Recentelijk ontplofte er weer een fabriek met ettelijke doden tot gevolg.

    Als er veel doden vallen dan komt het in het internationale nieuws, maar er gebeuren heel veel kleine ongelukken die allemaal binnenshuis blijven. Er spelen altijd grote belangen, dus wordt er nogal eens wat door de vingers gezien. Onderhoud is sowieso niet de sterkste kant in China. Voorheen kon een kop thee drinken met de inspecteurs en hier en daar wat onder tafel schuiven nogal eens wat problemen oplossen. Dat is nu compleet over: er volgen strenge straffen indien de wet wordt overtreden.

    Ook  met bestemmingsplannen werd nogal ruim omgegaan. Zeker in onze provincie Yunnan met veel land- en tuinbouw is een vergunning voor een en ander wat in het agrarisch bestemmingsplan past meestal geen enkel probleem. Daar werd echter flink de hand mee gelicht. Dan werd er een kasje gebouwd en daarna werd er binnen van alles gedaan behalve iets telen. Zo zijn er talloze restaurants ingericht in een kas.

    Binnenscherm, buitenscherm, plantenbakken en tafeltjes; je ziet nauwelijks meer dat het een kas is. Ook zijn veel kassen in gebruik voor op- en overslag of als kleine fabriekjes of werkplaatsen en zelfs als slaapplaatsen. In die hoek ging het recentelijk fout; er was brand met een aantal doden tot gevolg.

    Sindsdien is de beer los. Alle vergunningen worden nageplozen en prompt komt de overheid langs. Zulke onderneminkjes kregen twee dagen om hebben en houden te verkassen, prompt na 48 uur kwamen er grote kranen en nog eens 48 uur later was alles letterlijk met de grond gelijk gemaakt. Als men het niet voor elkaar had gekregen om de inventaris te verhuizen, dan ging dat ook gewoon mee in de massale sloop. Het kan dus wel, snelle actie in China. Normaal gaat alles wat langs overheidswegen moet erg traag, maar bij dit soort zaken wordt er geen tijd verknoeid.  Zou mooi zijn als de overheid ook op andere vlakken vasthoudt aan deze reactietijd.

    Cok Harteveld,

    Van den Berg Roses, China

     

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties