Defra ontkent Xylella-aanwezigheid in Verenigd Koninkrijk

De Britse autoriteiten stellen dat het Verenigd Koninkrijk nog steeds vrij is van Xylella.

Horticulture Week bracht donderdagmorgen naar buiten dat er vier vondsten van Xylella in het VK zouden zijn, allen in geïmporteerde sierplanten waaronder een koffieplant uit Costa Rica. Volgens landbouwministerie Defra klopt die berichtgeving echter niet.

„Er is geen Xylella in het VK”, laat Defra-woordvoerder Sadie Lister aan De Boomkwekerij weten. Defra heeft in 2015 één koffieplant onderschept. „Die was geïmporteerd uit een ander EU-land en vernietigd. Koffieplanten uit Costa Rica en Honduras zijn verbannen uit de EU.”

Michael Gove drong afgelopen oktober in Brussel aan op een betere EU-bescherming tegen Xylella. De Britse milieuminister zou anders gedwongen zijn om zelf strengere maatregelen te nemen.

’Verhoogde bescherming vermindert risico op insleep’

„De verhoogde bescherming is in november veiliggesteld”, aldus de Defra-woordvoerder, daarmee verwijzend naar de verplichte toetsing op de bacterie bij de meest risicovolle waardplanten op productielocaties in de hele EU. „Dit zal het risico dat Xylella in het VK wordt gebracht, aanzienlijk verminderen.”

’Kunnen maatregelen na Brexit onderzoeken’

Lister verwijst ook nog naar de Brexit. „Als we de EU verlaten, kunnen we al onze maatregelen ten aanzien van import en bioveiligheid onderzoeken. Om te verzekeren dat die zo robuust mogelijk zijn om het VK te beschermen tegen ziekten als Xylella.”

Lees ook: ‘Xylella gevonden in Verenigd Koninkrijk’

 

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties