De Boomkwekerij Nieuws ’Delphinium maakt een leuk geluid’

’Delphinium maakt een leuk geluid’

0

Peter van Laerhoven was op GrootGroenPlus verantwoordelijk voor de Zintuigentuin. De ecologische en energetische kweker liet onder andere het geluid van planten horen.

Een machientje is via een knijpertje aangesloten op het blad van de plant terwijl een andere sensor in de pot steekt. „Dit machientje vertaalt de activiteit van planten in geluid”, legt Van Laerhoven uit. „En iedere plant maakt z’n eigen geluid. Persoonlijk vind ik het geluid van Delphinium heel mooi. Dat van Ulex vind ik juist mijn minst favoriete geluid.”

Volgens Van Laerhoven maken planten in ieder jaargetijde een ander geluid. Zo is de Delphinium nu nog actief en laat daarom volop geluid horen. De eik is juist al in rust en produceert geen geluid meer. „Ja, ik denk dat dit kwekers ook kan helpen om te bepalen wanneer een boom kan worden verplant. Via het geluid is te bepalen wanneer een boom in rust is”, aldus Van Laerhoven.

Beluister hier het geluid van Delphinium.

In de Zintuigentuin waren verder planten te zien binnen de thema’s voelen, ruiken, proeven en horen. „Deze planten kunnen een tegenwicht bieden in de snelle wereld waarin wij leven”, aldus Van Laerhoven.

 

Ron Barendse
Ron Barendse is sinds 2009 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij schrijft onder andere over markt & afzet en personeel & organisatie.

Reageer op dit artikel

avatar