Delphy: Biochar kan veen deels vervangen in potgrond

Van bijna alle organische reststromen is biochar te maken, ofwel een soort houtskool dat volgens Delphy veen in potgrond kan vervangen.

Delphy is eind 2016 onderzoek gestart naar mogelijke toepassingen van biochar, onder andere als (gedeeltelijke) vervanger van veen in potgrond. De organisatie werkt met andere partijen samen in de Pyrolyse Proeftuin Zuid-Nederland, waarbij pyrolyse wordt ingezet om hoogwaardige reststromen opnieuw te gebruiken. Bij pyrolyse ontstaat gas, olie en biochar.

Met pyrolyse is het mogelijk om stabiele biochar-fracties te maken van bijna alle organische reststromen. Die fracties hebben volgens Delphy bijna vergelijkbare eigenschappen als veen. Bij de techniek blijft de oorspronkelijke koolstof in een reststroom behouden, dus er wordt volgens Delphy netto CO2 vastgelegd. Bij veen komt juist CO2 vrij.

Constante productkwaliteit borgen

Uit proeven in de sierteelt blijkt dat biochar basisch werkt en een hoog gehalte aan kalkmeststof bevat. Wil biochar een volwaardige grondstof voor substraten worden, dan is er volgens Delphy meer onderzoek nodig om een constante productkwaliteit te kunnen borgen.

Tijdens de open dag van de Delphy-onderzoekskwekerij in Hazerswoude-Dorp, vrijdag 25 september, is er onder andere aandacht voor de toepassing van biochar.

Foto: Arno Engels

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties