Denk aan de fiscaal voordelige snorfiets

Toen een klant vroeg hoe mijn vakantie was geweest, kon ik zeggen dat deze ’heel goed’ was. Die ochtend had ook de weegschaal aangetoond dat de vakantie culinair geslaagd was. Waarop ik niet gerekend had, was dat er iemand meekeek op dat moment. ’Ik zou misschien toch meer gaan fietsen’, was haar reactie. Niet alleen voor mij ’met een voornamelijk zittend beroep’ , maar voor iedereen is dat uiteraard gezond. Nota bene is het dit jaar ook nog mogelijk om een beetje fiscaal vriendelijk gaan ’fietsen’.

De ondernemers die een elektrische snorfiets aanschaffen, kunnen daarbij namelijk gebruik maken van de zogenoemde milieu-investeringsaftrek (MIA). Vijftig procent van de aanschafwaarde van de snorfiets komt in aanmerking voor de MIA. Het moet wel gaan om zogenaamde e-bikes. Dat zijn de fietsen die door een elektrische motor worden aangedreven. Dergelijke e-bikes vallen in de categorie B 3118 met 13,5 procent aftrek. Bij de aanschaf van een fiets met alleen trapondersteuning en waarmee je dus calorieën kwijt raakt, mag helaas de MIA niet worden toegepast.

Voor de snorfietsen mag naast de MIA ook de Vamil worden toegepast. Die regeling van willekeurige afschrijving op milieu-investeringen maakt de aanschaf extra aantrekkelijk. In het jaar van aanschaf mag 75% van de investering als afschrijving ten laste van het belaste bedrijfsresultaat worden gebracht. De overige 25% kan in de jaren daarna worden afgeschreven.

Omdat voormelde regelingen alleen gelden als dergelijke fietsen bedrijfsmatig worden aangeschaft, is er ook het btw-voordeel. Op die manier wordt het op en neer snorren tussen percelen een extra aantrekkelijk fiscaal ritje. Maar let wel, door te gaan snorren raak je wel minder calorieën kwijt.

De fiscale regelingen omtrent de fiets van de zaak zijn niet helemaal volmaakt. Er is immers nog geen eenduidige methodiek voor de toerekening bij eventueel privégebruik. Dat verrekenen van privégebruik bij andere voertuigen is namelijk wel verplicht. De Staatssecretaris van Financiën zou daarvoor met een besluit of aanwijzing komen. Vooralsnog is het nog niet zover; hij moet daarvoor blijkbaar nog wat slimme ambtenaren bij elkaar snorren….

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties