Dialoog over Xylella op GrootGroenplus

GrootGroenPlus 2016 staat in het teken van kennisoverdracht. De vakbeurs in Zundert geeft daar de komende editie op uiteenlopende manieren invulling aan. Waaronder een dialoog over Xylella onder leiding van LLTB-voorman Léon Faassen.

GrootGroenPlus wordt in 2016 gehouden van 5 tot en met 7 oktober. Het thema is My Favourite Plant! Met dat thema wil de beurs aandacht richten op de toepassing van een breed sortiment. Dat thema staat ook centraal in een beursbijlage, gemaakt onder redactie van de Hortipoint-vakbladen De Boomkwekerij en Tuin en Landschap.

Xylella
Bijzonder en van groot belang is een ‘interactieve dialoog’ over Xylella, georganiseerd door KNPV (Koninklijke Nederlandse Plantenziektekundige Vereniging die haar 125-jarig jubileum viert), Anthos, LLTB en NVWA. Daarin zal de vraag worden gesteld wat iedereen in de boomkwekerij doet om de bacterieziekte buiten de deur te houden. Wat doe jij en doen we met elkaar wel genoeg om een besmetting te voorkomen? Want lukt dat niet, dan kunnen de gevolgen voor de boomkwekerij desastreus zijn.

Boeken
Kennisdeling gebeurt vanouds via boeken. De Zundertse vakbeurs geeft daarom extra aandacht aan het belang van vakliteratuur. Op de beurs komt een boekenstand waarin boeken die voor kwekers belangrijk zijn geweest en boeken die door kwekers zelf zijn geschreven worden gepresenteerd. Een serie artikelen in De Boomkwekerij belicht kwekers die zelf schrijven. Een eerste aflevering staat in de editie van vrijdag 22 juli.

Lezingen
Daarnaast zijn er gedurende de beurs verschillende lezingen bij te wonen. Zo verzorgt op donderdagavond Jolanda Maas een lezing voor bezoekers en deelnemers over groene gezonde ziekenhuizen. Een lezing waarin het positieve effect van groen op de omgeving duidelijk wordt gemaakt.

Op de woensdagavond avond is met de Nederlandse en Belgische verenigingen voor hoveniers en tuinaannemers tussen 20:00 en 22:00 uur een speciaal programma samengesteld met onder andere lezingen van Hans Kaljee (gemeente Amsterdam) en Ronald Houtman (KVBC).

Deelnemers
En uiteraard is er op de beursvloer bij alle deelnemers een hoop kennis te vergaren. Alle deelnemers is gevraagd een favoriete plant aan te wijzen en uit te leggen wat die plant zo bijzonder maakt en waarom die meer gebruikt zou moeten worden.

Onder de deelnemers zijn dit jaar een record aantal buitenlandse stands (21%). Daarnaast doen regiogroepen mee zoals Treeport Zundert, BSV Venlo, Groenbeurs Haaren en TCO Opheusden.