Dokter Draak

  0

  Dit ‘zonnetje in huis’ is redelijk onbekend vanwege de geringe productieomvang. De prachtige oplichtende gele strepen op het midden van het blad lijken op zonnestralen. Dracaena is een populaire, luchtzuiverende kamerplant binnen een groot sortiment.

  Dracaena fragrans is met de Compacta en Deremensis-groep de grootste vertegenwoordiger. Veel kleiner is het sortiment van Dracaena marginata. Dracaena is een geslacht met wat onenigheid tot welke familie deze behoort. Dracaenaceae, Liliaceae, Agavaceae. Ruscaceae zijn de revue gepasseerd. Volgens de huidige indeling behoort Dracaena tot de aspergefamilie, Asparagaceae. Linnaeus beschreef het geslacht in 1767 in Mantissa Plantarum en verwees naar de Italiaanse wetenschapper Domenico Vandelli die eigenlijk de beschrijving had geleverd.

  Drakenbomen

  We onderscheiden boomachtige types met tot forse stammen verdikte stengels, ook wel dracenoide verdikkingen genoemd. Ze groeien in half-woestijnachtige gebieden en worden ook drakenbomen genoemd. Daarnaast is een kleinere groep struikachtige planten met dunne stengels en lijnvormig blad die als ondergewas groeien in regenwouden. Doordat moleculair weinig verschil is tussen Dracaena en Sansevieria wordt dit laatste geslacht tegenwoordig ook gevoegd onder Dracaena. Daarmee is de variatie nog verder uitgebreid met succulente vaste planten.

  Draeaena marginata wordt ook wel de Madagascar drakenboom genoemd. Aan populariteit heeft hij sinds de introductie in de jaren zestig nog weinig ingeboet. Het is een sterke kamerplant die genoegen neemt met weinig licht. Ook de opbouw blijft door de jaren in de woonkamer of op kantoor een slanke uitstraling behouden.

  Dracaena komt van het Griekse woord Drakaina en betekent vrouwelijke draak. Sommige soorten, zoals de meest bekende drankenbloedboom, Dracaena draco, bloeden met een rode substantie, ‘drakenbloed’, die vroeger als medicijn werd gebruikt en later ook als verfstof voor onder meer violen. Dracaena marginata bezit een fijne rode bladrand waarnaar de soortaanduiding marginata verwijst.

  Naam: Dracaena marginata ‘Sunray’

  Kenmerken: bladplant, eventueel op stam; blad verspreid, lijnvormig; bladrand gaaf; bladgrootte tot 25 x 2 centimeter; bladkleur donkergroen met lichtgele middenstreep en donkerrode rand

  Herkomst: Madagascar, Mauritius

  Houdbaarheid: kamerplant met lange levensduur

  Verkrijgbaarheid: jaarrond

  VBN-nummer: 113630

  Veiling: FloraHolland

  Verzorging: zeer gemakkelijke bladplant; standplaats niet in direct zonlicht; wacht met watergift tot bovenste 2 centimeter is opgedroogd

  Tekst Leo Miedema, http://floricode.com | Foto’s: Fotostudio GJ Vlekke

  Dit artikel verder lezen?

  Wachtwoord vergeten

  Uw voordelen

  • Waardevolle vakinformatie in de boomkwekerij en vaste planten
  • Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar De Boomkwekerij
  • Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke twee weken het tijdschrift De Boomkwekerij

  Reageer op dit artikel

  avatar